Fraze tabu în comunicarea cu copilul
Cuvintele auzite de un copil influențează direct formarea lui ca personalitate și percepția lumii în care trăiește. Iată de ce, stimați părinți, este foarte important să fiți atenți la adresările către copilul Dvs. și frazele pe care obișnuiți să le repetați zi de zi.
Telefonul Copilului a selectat 5 fraze tabu în comunicarea părintelui cu copilul său.
- Ești un copil rău. Încă din fragedă copilărie, când părintele dorește să-l disciplineze pe copilul care face uneori șotii, o astfel de frază trezește automat simțul vinovăției. Un copil, cărui i se repetă că este rău, își asumă deseori unele stări proaste de dispoziție a părinților, crezând mereu că el este cel care l-a făcut pe părinte să fie supărat sau indispus. Aceasta nu face decât să creeze o barieră în comunicarea părinte – copil.
- De ce nu ești ca sora/fratele? Foarte dureros și neplăcut pentru un copil să fie mereu comparat cu fratele sau sora, care poate au note mai mari la școală sau fac mai des ordine în cameră. Fiecare copil este o individualitate. Chiar dacă doi sau mai mulți copii sunt educați în aceeași familie, nu înseamnă că aceștia trebuie să se comporte la fel, să aibă aceleași reușite și să vă satisfacă în aceeași măsură dorințele și așteptările. Și dacă doriți să aduceți un exemplu a unui alt comportament, referiți-vă la o situație din trecut, în care copilul a avut alte reușite, bucurându-se chiar el de ele. Lăudați copilul pentru cine el este, nu-l învinuiți pentru ceea ce el nu poate fi.
- Eu, la vârsta ta… Așa cum timpurile sunt diferite, la fel și generațiile care trăiesc acele timpuri sunt foarte diferite. De la generație la generație, copiii gândesc diferit și percep diferit lucrurile. Un părinte care încearcă cumva să convingă copilul că la aceeași vârstă, avea mai multe reușite sau era mai responsabil, nu face decât să strige că el a fost mai bun decât copilul său. Aceasta înseamnă a pune copilul pe poziție de inferioritate. Aici reamintim, stima de sine a copilului depinde în primul rând de importanța pe care i-o acordă părinții lui.
- Pleacă din ochii mei să nu te văd! Respingerea este una dintre cele mai dureroase. Copilul este respins de părintele său atunci când apare problema. Un copil trebuie să crească cu siguranța că se poate adresa la Dvs. și atunci când ceva rău i se întâmplă sau dacă face o greșeală. A-l respinge pe copil atunci când el v-a indispus sau supărat, înseamnă a-l face să piardă încrederea în Dvs.
- Ești fix ca tatăl tău/mamă ta! Astfel de fraze sunt, de obicei, preferate de părinții care au relații conflictuale. A compara copilul cu tatăl său sau mama sa față de care aveți atitudini negative, înseamnă a vă proiecta într-un mod conștient furia, ura, nemulțumirea, supărarea pe care o purtați pentru acel părinte și asupra copilului, care nu este vinovat cu nimic că Dvs. nu vă puteți rezolva problemele cu soțul/soția (deseori, fostul soț sau soție). Atunci când îi spuneți copilului că seamănă cu părintele față de care nutriți sentimente negative, automat îl faceți să fie convins că și față de el simțiți aceleași stări.
Stimați părinți, cuvintele rănesc! Probabil unele cuvinte mai puțin plăcute pe care le spuneți copilului vă vin la supărare sau oboseală. Înainte de a reacționa și a spune ceva, încercați să numărați până la zece. Sigur, veți avea deja o reacție diferită de cea precedentă.
Imaginați-vă pentru un moment că Dvs. sunteți timpul de afară, iar copilul este copacul. De timpul de afară depinde dacă copacul înflorește și își înalță mândru coroana spre cer sau își pleacă ramurile la pământ.
Telefonul Copilului vă este mereu alături. La 116 111, puteți discuta cu un specialist despre emoțiile pe care le trăiți la supărare și comunicarea cu copilul, care deseori este influențată de aceste emoții.