Învățăm să spunem „Nu”!
Scriem acest articol cu scopul de a te ajuta, uneori, când este cazul, să spui unor persoane cuvântul „Nu”! Aceste persoane pot fi prietenii sau colegii tăi, uneori chiar rudele sau părinții. Situațiile când fiecare om vrea să spună altui om „Nu”, sunt foarte multe și variate. Presupunem că aceasta ți se întâmplă și ție. La fel, presupunem că te simți foarte incomod și neplăcut să pronunți acest cuvânt, mai ales când este vorba despre persoane bine cunoscute sau apropiate.
Deci, pornim de la ideea că, de obicei, spunem „Nu” atunci, când nu suntem de acord cu ceva sau refuzăm ceva. Este foarte ok ca și tu să vrei să nu fii de acord cu cineva sau ceva ori să vreai să refuzi ceva ce ți se propune. A accepta ceea ce-ți creează disconfort înseamnă a-ți neglija emoțiile și stările. Înseamnă a te opune ție înseși și a da prioritate altui om.
Un prieten te invită la o petrecere la care nu ești tentat/tentată să mergi. Îți este frică să-l refuzi pentru că aceasta l-ar supără. În rezultat, mergi la petrecere, nu te simți acolo în apele tale. În schimb, prietenul tău este mulțumit și fericit că a venit lumea la petrecerea sa. Sau alt exemplu. Unii colegi de clasă după lecții încearcă să fumeze pe ascuns sau să se adune în unele locuri mai puțin obișnuite. Acest lucru nu numai că îți displace, dar și îți provoacă o senzație de frică. Ți se propune să-i urmezi exemplul. Dacă refuzi, ți se spune că nu ești COOL. O altă situație ar fi când cineva din amici îți cere deseori favoruri. Să-l ajuți la teme, să-i împrumuți niște bani sau alte lucruri. Simți că ar fi nepoliticos să-l refuzi, dar în același timp ai obosit să fii mereu de gardă atunci când acesta are nevoie de ceva. Părinții sau rudele, la fel, deseori cer lucruri care îți displac. De exemplu, neapărat să mergi la mătușa cutare sau să-l suni pe unchiul cutare. În toate situațiile menționate, ca și în multe altele, ești parcă nevoit să faci ceea ce le place altora.
Stop! Tu poți și ai dreptul să spui „Nu”! Încearcă să te gândești în primul rând la tine și cât de important este ca, făcând ceva sau îndeplinind o rugăminte a cuiva, să te simți bine. Unui amic sau prieten îi poți explica că ceea ce propune nu te interesează la moment sau deloc. Unui coleg care îți cere favoruri, îi poți spune că ai fi bucuros/bucuroasă să-l ajuți, dar planifici să faci alte lucruri. Fii politicos, dar în același timp explicit. Spune celeilalte persoane că unele lucruri nu dorești sau nu poți să le accepți. Astfel, oamenii din jur învață să ia în considerare stările și pozițiile tale.
Înțelegem că, uneori, un răspuns negativ ar putea influența negativ o prietenie sau o relație. Încearcă să explici persoanei că îți pasă ce crede sau simte, dar unele lucruri nu le poți face pentru ei. Până la urmă, o prietenie adevărată se bazează pe încredere și înțelegere, și nu pe compromisuri de tipul: „Dacă tu nu… , atunci eu…”
Desigur, se poate întâmpla ca să îți schimbi părerea și chiar să accepți cu mare plăcere propunerea sau rugămintea colegului, prietenului sau părinților. Decizia îți aparține. Un lucru important pe care trebuie să-l ții minte este că întotdeauna ai dreptul să îți iei timp suficient pentru a lua o hotărâre.
Sună oricând la Telefonul Copilului 116 111. Putem discuta împreună despre astfel de momente și despre cum pot fi depășite mai ușor emoțiile care apar atunci când ești pus în situația de a spune „Da” sau „Nu”.