Despre prieteni, ceartă şi supărare…
Prietenii sunt cei cu care îţi place să petreci timpul, să te distrezi, să râzi, să glumeşti. Prietenii sunt foarte importaţi şi fără ei uneori îţi pare că viaţa ţi-ar fi foarte plictisitoare şi lipsită de interes. Şi, indiferent de câţi prieteni ai – cinci, zece sau unul – vreai să-ţi împarţi în primul rând cu ei veştile bune şi să împărtăşeşti secretele.
Drag prieten al Telefonului Copilului,
Uneori ne vorbeşti despre faptul că te cerţi cu cei pe care îi numeşti prietenii tăi. Te simţi trist şi supărat. Parcă ai vrea să faci primul pas pentru împăcare, dar eşti ferm convins că nu porţi nici cea mai mică vină în ceea ce s-a întâmplat.
Dar să nu mai lungim vorba şi să trecem direct la subiect. În primul rând, vrem să-ţi spunem că prietenia este o relaţie foarte specială, în care fiecare trebuie să se simtă apreciat, respectat, ascultat şi iubit. În acelaşi timp, prietenia presupune şi anumite responsabilităţi, şi lucruri pe care este necesar să le faci, aşa încât şi prietenul tău, la rândul lui, să se simtă la fel. Într-o prietenie lumea nu se învârte doar în jurul unei persoane. O relaţie de prietenie adevărată este una necondiţionată, adică nu ceri sau aştepţi să fii răsplătit pentru binele sau serviciile pe care le oferi prietenilor tăi. Şi aici proverbul ,,Prietenul la nevoie se cunoaşte’’, se potriveşte de minune. Un prieten este prietenul tău pentru că între voi există o energie pozitivă care vă alimentează la fel pe ambii.
Dacă te regăseşti în cele spuse de noi mai sus, ne bucurăm mult pentru tine că ai parte de o prietenie frumoasă.
Supărările şi certurile sunt şi ele normale pentru orice relaţie, inclusiv cea de prietenie. Important este ca prietenii certaţi să înveţe a transforma aceste momente mai puţin plăcute în nişte dialoguri constructive, prin care au posibilitatea să vorbească despre cum se simt, ceea ce îi deranjează cel mai mult şi care le sunt aşteptările.
Dacă te-ai certat cu prietenul tău, nu dispera. Alungă starea de supărare şi, dacă apreciezi cu adevărat relaţia voatră, vorbeşte-i. Vorbeşte de la persoana 1 şi exprimă-ţi trăirile şi emoţiile. Spune-i cum te-ai simţit la acel moment şi dacă te simţi vinovat, nu ezita să-i ceri scuze. Roagă-l pe prietenul tău să nu te întrerupă, apoi invită-l să vorbească despre cum s-a simţit el, ascultându-l foarte atent şi pe el.
Un dialog în care interlocutorii se ascultă pe rând , nu se întrerup, exprimându-şi trăirile, este un exerciţiu deloc uşor. Cu siguranţă, însă, este un exerciţiu eficient şi binevenit între prietenii, care ţin cu adevărat la prietenia lor.
La fel, nu uita că Telefonul Copilului îţi este mereu aproape. Nu ezita să formezi numărul 116 111 şi hai să discutăm împreună despre cum se vorbeşte despre emoţii cu prietenii sau apropiaţii, atunci când între voi este o ceartă sau un eventual conflict