Selfie, selfie, selfie!!!!
Dragi copii,
O bună majoritate dintre voi aveţi un cont de socializare, unde vă place să comunicaţi cu prietenii, să vă împărtăşiţi gândurile şi să vă faceţi publice pozele.
O ultimă tendinţă a lumii virtuale au devenit acele poze selfie, pe care le faceţi cu atâta uşurinţă şi le plasaţi imediat pentru a fi apreciate de prieteni, dar şi de persoane pe care, probabil, nu le cunoaşteţi deloc.
La părerea voastră, a face poze selfie şi a le plasa este un lucru normal, pe care îl fac chiar şi adulţii. Aveţi dreptate, dar întrebarea noastră ar fi: De ce faceţi aceasta şi cum vă simţiţi atunci, când pozele voastre frumoase adună un anumit număr de like-uri?
Cineva din voi va răspunde că aceste poze sunt apreciate de prietenii şi admiratorii de pe facebook, odnoklassniki şi instagram. Altcineva va afirma că like-urile îl fac să se simtă admirat şi foarte cool.
Dragii noştri, voi sunteţi foarte frumoşi şi cool, iar dacă postaţi în reţea fiecare minut al vieţii voastre, nu deveniţi altfel. Orice postare este asemenea creării unui alt „eu” al vostru, unul virtual, pe care nu-l puteţi gestiona pe deplin îndată ce ajunge la vederea publicului din reţelele de socializare.
S-a putea întâmpla ca unele aprecieri şi comentarii la pozele pe care voi le consideraţi foarte deosebite să nu fie din cele mai plăcute. Vă supără faptul că cineva a scris un cuvânt sau o frază urâtă? Încercaţi să-i răspundeţi în acelaşi mod sau, pur şi simplu, îl blocaţi? Continuaţi să vă scrieţi cu persoana dată replici din cele mai usturătoare şi transformaţi spaţiul pentru comentarii la poză într-o confruntare negativă de cuvinte?
Orice aţi face, un lucru este cert: după astfel de comentarii nu vă simţiţi bine.
Alt dezavantaj al plasării pozelor selfie într-un număr exagerat este că oamenii încep să cunoască prea multe lucruri despre voi, unde şi cu cine aţi fost, ce aţi făcut şi cum v-aţi simţit.
Nu uitaţi, voi sunteţi foarte deosebiţi, frumoşi şi cool! Nu este nevoie ca cineva din reţelele de socializare să vă demonstreze aceasta prin like-uri şi emoticoane. Fiţi precauţi la comentariile oamenilor străini din reţea. Dacă ceva vă pune în gardă sau cuvintele scrise vă denigrează imaginea, nu toleraţi astfel de comportamente. Blocaţi vizitatorii nedoriţi. Ştergeţi comentariile ofensatoare. Nu continuaţi comunicarea cu oamenii care vă scriu replici negative.
În reţelele de socializare conversaţiile sunt de diferit gen. Important este să nu uitaţi că oamenii pe care nu îi cunoaşteţi şi care vă comentează pozele sau cu care comunicaţi pot fi altcineva decât pretind a fi. Nu uitaţi, Telefonul Copilului 116 111 este alături de voi în orice situaţie şi putem discuta oricând despre prietenii sau vizitatorii voştri virtuali.
Pentru mai multă informaţie la subiectul siguranţei în mediul online, puteţi accesa linkul www.siguronline.md.