Pe scurt despre note…
Dragi prieteni,
Timpul trece foarte repede. Aveți deja multe note în catalog și peripeții vesele alături de colegi și profesori.
Se mai întâmplă, însă, ca pentru unii dintre voi amintirile legate de zilele petrecute la școală să nu fie din cele mai plăcute din cauza relațiilor tensionate care se iscă cu unii din colegii sau profesorii voștri. Care ar fi cauza acestor relații mai puțin pozitive?
Unul din răspunsuri pe care, probabil, mulți dintre voi l-ați oferi, ar fi notele. Da. Notele sunt acele cifre în catalog, care deseori creează confuzii, provoacă nemulțumire, frustrare sau chiar invidie între elevi. În același timp, notele aduc bucurie, stimă de sine înaltă și motiv de mândrie în fața părinților sau colegilor de clasă. Sunt stări și emoții absolut diferite și totul depinde de cât de ridicată este această cifră, care ajunge să fie arhivată în catalog.
Dorim, însă, să ne oprim astăzi anume la acele momente, când nota nu este cea așteptată de voi sau este chiar una pe care o credeți absolut nedreaptă în raport cu răspunsul pe care l-ați dat. Și sunteți întristați și mai mult atunci, când colegul de bancă primește o notă mai încurajatoare.
Mai întâi, dorim să vă sugerăm că tristețea și supărarea pe care o trăiți din cauza notelor nu va aduce schimbarea lor ca prin minune. Dispoziția proastă în schimb vă este asigurată. Deci, haideți să privim lucrurile altfel.
În primul rând orice notă poate fi argumentată. Astfel, nu vă fie frică să rugați profesorul să vă explice de ce ați fost notat așa și nu altfel. Aceasta vă va ajuta să știți căror lucruri să atrageți mai multă atenție la următoarele lecții. A cere argumente privind o notare sau alta nu este o aroganță, cum vă poate spune cineva, este obiectivitate și transparență în notare, drept de care trebuie să beneficiați în instituția pe care o frecventați.
Un alt aspect al notelor sunt relațiile. Nu lăsați ca cifrele să vă dirijeze comportamentul față de ceilalți. A avea o notă mai slabă nu înseamnă a fi mai slab. Fiecare dintre voi are un potențial foarte mare și fiecare îl poate gestiona într-o direcție sau alta. Cineva reușește mai bine la matematică, altcineva se descurcă mai bine la științele umane. Altcuiva îi reușește să obțină performanțe în sport sau are talentul de a cânta la un instrument muzical. Notele sunt doar note, nu şi o dovadă a succesului în viață. Mult mai importantă este comunicarea pozitivă cu colegii. Glumiți, zâmbiți și comunicați mai mult! Cereți ajutor dacă ceva vă reușește mai greu și țineți minte – școala este un teren de cooperare.
Despre aceasta și orice alte subiecte legate de școală putem discuta împreună la Telefonul Copilului. Sunați 116 111!