Despre drepturi prin motto-uri…
Dragi copii,
Credem că mulți dintre voi ați auzit vorbindu-se despre drepturile copilului. Probabil că și la școală ați discutat cu profesorii despre care sunt aceste drepturi și cum pot fi protejate. Într-un articol mai vechi, noi chiar v-am vorbit despre Convenția privind drepturile copilului. Dacă veți căuta în Internet informație la acest subiect, veți găsi diferite articole de presă, filmulețe, păreri ale specialiștilor (profesori, educatori, asistenți sociali, polițiști, medici, primari etc.).
În ziua de azi, se vorbește destul de frecvent despre protecția copilului, despre drepturile copilului și despre acei oameni responsabili de asigurarea unui mediu de creștere și dezvoltare sănătos și prietenos pentru copil. În țara noastră sunt multe legi în care este descris cum fiecare dintre voi trebuie protejat și ce obligații au față de voi părinții sau persoanele care vă educă, la fel ca și specialiștii pe care i-am enumerat mai sus. Trebuie să țineți minte că până la 18 ani, oficial, fiecare dintre voi este copil, adică persoană minoră care nu a atins vârsta majoratului.
Astfel, cum ne place să fim în pas cu ingeniozitatea, inspirându-ne din unele discuții cu voi, vă propunem să învățăm împreună despre drepturi prin câteva motto-uri:
- Vreau să știu, informat să fiu!
Corect! Este important să adresați întrebări și să solicitați răspunsuri. Vorbiți cât mai mult cu persoanele care sunt gata să vă dea aceste răspunsuri, în special cei cu care interacționați mai des – părinți, rude, persoane care au grijă de voi, profesori sau alți lucrători ai instituțiilor pe care le frecventați.
- În lege ce e spus, în practică trebuie pus!
Vă spuneam anterior că sunt legi în care e scris că orice copil se poate bucura de anumite drepturi. De aceste legi sau reguli scrise se conduc anumiți oameni pentru a apăra drepturile copiilor. Cine încalcă aceste drepturi ale copiilor, încalcă legea.
- Sunt respectat, de oameni ajutat!
Atunci când cineva încalcă drepturile unui copil, tu, copil fiind, poți cere ajutor pentru tine sau pentru alt copil pe care îl cunoști. Membrii familiei, profesorii, chiar și domnii sau doamnele polițiști te vor ajuta și vor putea oferi ajutor altui copil, dacă vor cunoaște că ceva rău ți se întâmplă ție sau acelui copil.
- Sunt ascultat și în considerare luat!
Fiecare dintre voi are o părere proprie atunci când este vorba despre ceva care privește direct familia, școala, timpul liber și altele. Fiți curajoși și spuneți mai des: „Eu vreau să spun!”, „Eu vreau să mă ascultați!”, „Am și eu o părere!” Doar cerând să fiți ascultați, îi faceți pe cei din jur să vă audă!
- Sunt protejat și despre responsabilități informat!
Ceea ce necesar ca fiecare copil să țină minte, este că toate drepturile sale se referă și la alți copii. Și, chiar dacă este copil, nu poate încălca drepturile semenilor săi. Un drept va fi respectat pe deplin dacă tu îți asumi anumite responsabilități. De exemplu, ai dreptul la educație într-o instituție de învățământ, înseamnă că îndeplinești anumite sarcini pe care le oferă școala. Sau alt exemplu: ai dreptul să crești într-un mediu favorabil pentru sănătatea ta, dar și ajuți părinții la îndeplinirea anumitor treburi casnice după puterile și vârsta pe care o ai.
Vă reamintim că la Telefonul Copilului 116 111 discutăm cu voi despre tot ce înseamnă drepturile copiilor și cum aceste drepturi pot fi protejate!