CNFACEM când vedem vânătăi pe corpul copilului
Dragi părinți,
Odată ce cresc și se dezvoltă, copii trec prin diferite schimbări atât din punct de vedere fizic dar și psiho-emoțional. Înțelegem că în primii ani de viață, micile vânătăi care le vedem pe corpul copilului pot fi rezultatul primilor pași și dorinței de a explora mediul înconjurător. Însă și în cazul în care observați pe corpul copiilor Dvs semne originea cărora nu o cunoașteți – acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă sau, de investigare, cel puțin:
- Observați că starea copilului s-a schimbat, este trist și retras.
- Încearcă să își acopere cu haina diverse părți ale corpului (ceea ce nu făcea anterior) sau vă arată că are o vânătaie pe mână, de exemplu.
- Refuză sau evită să vă dezvăluie originea zgârieturilor/vânătăilor de pe corp.
- Refuză să meargă la grădiniță/școală, plânge și se opune brusc.
- Evită să se joace sau să meargă la plimbare cu prietenii.
Fiind resursa principală pentru copilul Dvs., e necesar să fiți disponibil, prezent și atent la ceea ce încearcă să vă comunice acesta:
- În primul rând oferindu-i suportul psiho-emoțional copilului, de care cu siguranță are nevoie. Îmbrățișați-l, mângâiați-l, asigurați copilul că este în siguranță împreună cu Dvs.
- Este recomandat să evitați întrebări incomode, neplăcute copilului cel puțin în primele ore, în special atunci când nu se simte pregătit să vorbească.
- Folosiți un ton al vocii liniștit atunci când vorbiți cu copilul. Calm, dar nu indiferent. Puteți afla ce i s-a întâmplat.
- Evaluați capacitatea copilului Dvs. de a face față situației create independent și stabiliți împreună cu el acțiunile care le veți întreprinde ulterior (fie că-l încurajați să coopereze cu colegii pentru aplanarea tensiunilor create, discutați cu un specialist din instituție, scrieți o plângere la administrația instituției – în cazul în care nu se cunoaște despre situație sau sunați la Telefonul Copilului).
În cazul în care lucrurile scapă de sub control, iar copilul revine acasă cu leziuni grave– apelați organele de drept și neapărat solicitați ajutorul medicilor.
Dacă nu știți cum exact ar trebui să discutați cu copilul/adolescentul din familie – aici vă venim noi în ajutor. La serviciul „Telefonul Copilului” veți avea parte de consiliere psihologică gratuită, iar împreună cu specialiștii noștri puteți identifica cale optimă de a înțelege cauza violenței și cum să îmbunătățiți situația.