Mituri despre Psihologi
Am eşuat ca părinte dacă psihologul şcolar îmi dă recomandări cum să-mi educ copilul– MIT
Psihologul școlar aplică tehnici de evaluare a temperamentului copilului, a stării afective a acestuia, a fricilor pe care le are, a trăsăturilor de personalitate ș.a cu scopul de a identifica de ce starea de moment a copilului îi împiedică dezvoltarea corezpunzătoare și de a stabili strategii eficiente de lucru cu copilul.
Dacă v-a afla cineva despre copilul meu că merge la psiholog, vor crede că este nebun! – MIT
Psihologul este specialistul care lucrează cu copiii sănătoși din punct de vedere mintal dar care au întâmpinat la un moment dat o dificultate. Această dificultate poate fi de ordin relațional (probleme de relaționare cu colegii, cu părinții) sau personal (aspect fizic, stări depresive, gânduri suicidale). Psihologul petrece împreună ședințe pentru a-l ajuta pe copil să facă față dificultății de moment. Conform codului deontologic al profesiei de psiholog, acesta este obligat să păstreze confidențială informația care este abordată în ședința de consiliere.
Dacă v-a merge la psiholog, copilul meu va fi învățat prost, o să-și ia lumea în cap, nu o să mă mai asculte – MIT
Psihologul este specialistul care ajută copilul să relaționeze sănătos cu semenii, cu părinții, cu profesorii. De asemenea, îl susține și îl ajută pe copil să creeze limite, care uneori pot fi incomode pentru părinte, atunci când acestea sunt necesare. Se întâmplă ca părinţii să interpreteze aceste limite ca neascultare din partea copilului. La fel, specialistul îl ghidează pe copil să identifice strategii personale în situațiile de zi cu zi. Și de sigur, îl încurajează să facă pași în favoarea dezvoltării lui. Psihologul poate discuta și cu părintele care întâmpină dificultăți.
Nu am nevoie de ajutorul psihologului, mă descurc singur – MIT
Părintele este considerat persoana de primă încredere a copilului. De multe ori, fie din educația care a primit-o de la părinți, fie din modelele care le vede în societate, părinții tind să aibă teme taboo care de fapt sunt interesante pentru copii. Subiectul sexualității, dezvoltării fizice și sexuale, relaționarea sănătoasă părinte-copil, petrecerea timpului prea mult în telefon/calculator, prieteni considerați toxici, relațiile amoroase, metode de contracepție, masturbarea sunt doar unele subiecte de interes pentru copiii care discută cu psihologii de la Telefonul Copilului.
Nu vreau să fie copilul evaluat că o să afle toţi de asta – MIT
Instrumentele de evaluare pe care le aplică psihologul grupului de copii sau unui copil în parte au un scop bine definit. Acestea pot fi aplicate fie la solicitarea părinților/îngrijitorilor, fie drept completare a observațiilor pe care le-a făcut anterior psihologul. Datele obținute au un caracter confidențial și în nici un caz nu pot fi divulgate persoanelor străine. Rezultatele testelor ajută psihologul să înțeleagă care sunt aspectele unde implicarea psihologului, cadrului didactic, sau/și a părintelui este vitală.