Despre psiholog, psihiatru, psihoterapeut….
Dragi copii,
Știți cine vă răspunde cu voce caldă și liniștită atunci când telefonați la 116 111 sau ne scrieți în chat? Ei bine, este una din colegele noastre care are profesia de psiholog. Cu părere de rău, unii copii dar și adulți se cam sperie sau se intimidează atunci când află că vorbesc cu un psiholog, dar să știți că nu aveți motive pentru aceasta. Haideți împreună să descoperim cine este un psiholog și dacă face să îl evitați.
Psihologia este știința care studiază felul în care oamenii gândesc, simt şi acţionează iar psihologul este specialistul care contribuie în a ajuta oamenii să înţeleagă în profunzime propriile alegeri şi comportamente. Frica nejustificată de ceva sau cineva, stres, insomnie sau orice altă tulburare de somn, tulburare de consum alimentar sau abatere comportamentală, gânduri suicidale, gânduri despre aspectul tău exterior – sunt doar unele din semnale de alarmă care trebuie să te direcționeze spre psiholog.
Când apelezi la Telefonul Copilului, psihologul are în primul rând sarcina ca să înțeleagă care este esența dificultății pe care o trăiești iar apoi împreună să găsim soluții.
Poți apela la psihologul de la Telefonul Copilului care este numai la un apel distanță, poți merge la psihologul școlar, poți merge la psihologul de la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, poți merge la psihologul de la Youth Centru din localitatea ta, alegerea îți aparține!
De multe ori profesia de psiholog este confundată cu cea de psihiatru. Dar cine este un psihiatru? Psihiatrul tratează bolile mintale ale pacienților folosind medicamentație atunci când noi nu ne putem ajuta singuri. De regulă, la psihiatru se merge la recomandarea psihologului/ psihoterapeutului. Deci, psihiatria este și ea o știință, o ramură a medicinei care înţelege şi cunoaşte modalitatea de funcţionare a creierului, a sursei tuturor gândurilor şi emoţiilor, iar psihiatrul este un medic.
Dragii noștri, dacă simțiți nevoia să vorbiți cu un psiholog despre nevoile și încurcăturile relaționale, emoționale cu care vă confruntați la moment, acum este timpul potrivit.
Nu lăsa dificultatea de azi să se transforme în PROBLEMA de mâine!
Cere ajutorul psihologului!
Telefonul Copilului 116 111 este alături pentru a te susţine să treci mai uşor peste greutăţile pe care le întâlnești în calea ta.