Emoții la școală!
Dragi copii,
Vara a trecut și ați revenit din nou în sala de clasă. Înțelegem că pentru fiecare dintre voi începutul anului școlar are o anumită semnificație și, în funcție de aceasta, trăiți emoții diferite atunci când reveniți la lecții.
Pentru unii revenirea la școală este un motiv de bucurie pentru că vă revedeți colegii și sunteți mai mult timp împreună. Un nou an școlar simbolizează o etapă nouă, plină de seriozitate, așteptări de realizat și scopuri de atins. Sunteți motivați să depuneți toate eforturile pentru a trece cu bine anumite teste sau examene. Pentru alții începutul unui nou an școlar aduce tristețe și mâhnire, deoarece reîncepe perioada zilelor încărcate cu lecții și teme pentru acasă, mai puțin timp liber pentru ocupațiile preferate și multe alte sarcini obositoare. Posibil cineva chiar are frică. Simte o neliniște atunci când ceva nou începe sau alte evenimente noi urmează să se întâmple.
Toate aceste trăiri și emoții prin care treceți în perioada acestui nou început, chiar dacă pentru fiecare sunt diferite, prezintă niște stări normale și nu ar trebui să vă mire dacă un alt coleg sau colegă percepe noul an școlar ca ceva diferit de ceea ce simțiți sau credeți voi.
Oricare ar fi starea voastră emoțională – bucurie, tristețe, neliniște, optimism, nerăbdare, frică, încredere, entuziasm etc. – important este să cunoașteți că anumite emoții de tipul celor menționate lucrează în favoarea sau în defavoarea voastră. Aceasta înseamnă că dacă simțiți frică sau neliniște la început de an școlar vă va fi mai greu să stabiliți un nou ritm de învățare și să vă bucurați de momente vesele cu colegii în timpul orelor, la recreații, în cadrul altor activități în clasă sau în afara acesteia. Din contra, dacă manifestați bucurie revenind la școală, timpul în sala de clasă va părea că trece mai ușor, fiindcă nu veți fi numai în așteptarea sunetului. Starea de bucurie sau optimism vă ajută să găsiți multe alte momente pozitive care ar spori succesul școlar și comunicarea cu colegii.
Desigur, este aproape imposibil să treci deodată de la o stare mai puțin plăcută la una cu totul pozitivă. Corpul, mintea și sufletul nu au telecomandă. Și chiar dacă nu te simți bine, aceasta încă nu înseamnă că ceva nu este în regulă. Emoțiile diferă de la om la om. Pentru o mai reușită trecere în noul an școlar, Telefonul Copilului vine cu câteva succinte recomandări. Poate, careva dintre ele ar putea fi utile și pentru tine.
- Lecția nu durează o veșnicie. Ea nu este decât o perioadă determinată de timp care are un început și un sfârșit. Nu sta la lecție în așteptarea sunetului. Lecția nu se va sfârși mai repede dacă te uiți la ceas peste fiecare 5 minute! Încearcă să afli ceva interesant, chiar dacă lecția îți pare plictisitoare. Astfel, data viitoare ai putea primi și o notă bună.
- Încearcă să răspunzi la întrebările: „,Dar de cine sau de ce mă tem eu la școală? Ce nu-mi place mie la școală?” Gândește-te la o persoană cu care ai putea să vorbești despre aceasta și care ar putea să-ți dea un sfat bun.
- Pregătește o listă din 10 lucruri pozitive despre școala, clasa sau profesorii tăi! Ai putea chiar să faci această listă cu cineva din colegii tăi cu care prietenești. Poate fi chiar distractiv.
- Amintește-ți ce ți-a plăcut anul trecut la școală și gândește-te la ce ai vrea să continui acest an! La fel, poți discuta despre cele mai haioase amintiri împreună cu colegii tăi de clasă.
- Vorbește mai des și petrece mai mult timp cu oamenii plăcuți de la școală – colegi, prieteni din alte clase, profesori, educatori! În școală poate fi chiar foarte vesel atunci când este mai multă comunicare și interacțiune.
Oricum te-ai simți tu în mediul școlar, care poate fi și unul nou pentru tine, consilierii de la Telefonul Copilului 116 111 sunt gata oricând să discute cu tine despre aceasta.