Eu mă simt...

Cum mă simt acum? O astfel de întrebare pare una foarte simplă, dar pe care, probabil, v-o  adresați mai rar, dat fiind faptul că pur și simplu simțiți ceva, fără a vorbi cuiva despre aceasta.

Dragii noștri prieteni,

Cât de des spuneți că un anumit lucru vă întristează, vă bucură sau vă face să vă simțiți neplăcut? Cât de des vă adresați oamenilor care vă fac să treceți prin neliniște, tristețe, dezamăgire, nedumerire sau bucurie, veselie, plăcere, admirație etc.? Probabil, mai rar. Și aceasta din cauză că a vorbi despre emoții este mult mai complicat decât a arăta printr-un anumit comportament că ceva nu vă place sau, din contra, vă bucură.

Puteți să zâmbiți, dansați sau cântați când oamenii și ceea ce fac ei vă aduc bucurie.  Ori plângeți, deveniți tăcuți, strigați când acești oameni fac ceea ce nu vă doriți. Astfel se întâmplă ca acele lucruri sau acei oameni care vă provoacă aceste stări să nu cunoască despre ceea ce simțiți, chiar dacă, după părerea voastră, lucrurile sunt foarte evidente.

Drag internaut,  noi dorim foarte mult să te încurajăm să vorbești despre aceste emoții oamenilor din jurul tău. Este important să le vorbești oamenilor despre faptul cum te simți tu.  Este important ca ei să audă de la tine cum comportamentul sau cuvintele lor influențează dispoziția sau starea ta de spirit. Nu-ți fie frică să le vorbești despre ceea ce te-a făcut anume la ei să fii vesel sau trist. Ce ți-a provocat lacrimi și cum te-ai simțit după o situație sau alta. Fie că aceste persoane sunt părinții sau rudele tale, prietenii sau colegii tăi. Ei uneori nici nu-și dau seama că un cuvânt de-al lor are un asemenea efect asupra ta. Poate nici nu au avut intenția să te facă să suferi, de aceea mesajul ,, Eu mă simt...atunci când tu...’’ este foarte binevenit. Există, însă, o regulă de aur pentru ca persoana căreia îi vorbești despre emoțiile sau sentimentele tale să te înțeleagă corect. Nu învinui! Nu da persoanei calificative gen: ,,Tu ești vinovat/rău/neînțelegător” etc. Aceasta poate provoca o reacție inversă, de revoltă sau apărare. În final, se poate întâmpla să rămâi și mai supărat sau trist. Nu te concentra pe persoană, ci pe acțiunea ce te-a făcut să suferi.

Înțelegem că nu este chiar așa ușor cum pare, dar merită de încercat, fiindcă doar atunci când noi începem să vorbim deschis despre ceea ce simțim începem să fim înțeleși altfel. Nu există emoții sau sentimente despre care se poate și despre care nu se poate vorbi. Orice stare a ta despre care tu vorbești, îți poate aduce o ușurare enormă și oameni mai înțelegători în jur.

Telefonul Copilului 116 111 este alături de tine. Sună și putem discuta mai mult despre emoții și despre faptul cum să le vorbești celor apropiați despre ele.