Dreptul la educaţie

“Un copil fără disciplină este un copil care se simte neiubit”.

 Selina Fraiberg

Disciplina copiilor este unul din cele mai sensibile capitole ale muncii unui părinte, deseori este confundată cu pedeapsa. Cu toate acestea, psihologii spun că disciplina este al  doilea dar pe care îl poate primi un copil de la părintele său, deoarece primul este, desigur, iubirea. 

Ce înseamnă totuşi disciplina?

Disciplina înseamnă învăţare, iar acest lucru  nu se întâmplă peste noapte ci necesită multă repetiţie, iar  scopul principal este să-ţi formezi autocontrolul şi limitele. Anume datorită disciplinei, tu o să-ţi formezi propriile standarte de care o să ai  nevoie toată viaţa.

Despre drepturi prin motto-uri...

Dragi copii,

Credem că mulți dintre voi ați auzit vorbindu-se despre drepturile copilului. Probabil că și la școală ați discutat cu profesorii despre care sunt aceste drepturi și cum pot fi protejate. Într-un articol mai vechi, noi chiar v-am vorbit despre Convenția privind drepturile copilului. Dacă veți căuta în Internet informație la acest subiect, veți găsi diferite articole de presă, filmulețe, păreri ale specialiștilor (profesori, educatori, asistenți sociali, polițiști, medici, primari etc.).

Teme și odihnă

Dragii noștri,

Vorbim astăzi despre  teme. Dar vă rugăm să nu vă speriați. Nu intenționăm să vă obosim, știind că și la școală în fiecare zi auziți: „Trebuie să faceți temele pentru acasă! Scrieți exercițiile! Rezolvați problemele! Citiți! Povestiți! Recitați! Răspundeți!” Etc. etc. etc. Aceste cuvinte par să nu dispară niciodată din vocabularul profesorilor. Cel mai trist însă este că la școală toți vă spun cum să învățați și să lucrați mai mult, însă nimeni nu vă sfătuiește cum să învățați mai ușor și să vă relaxați în așa fel, încât temele și sarcinile pentru acasă să nu devină un coșmar care începe îndată ce pășiți pragul casei.

Așadar, Telefonul Copilului a hotărât să vă vină în ajutor cu câteva sugestii.

La şcoală NU este loc de hărţuială!

Colegi. Prieteni. Profesori. Activităţi noi şi diverse. Lecţii interesante sau, din contra, plictisitoare. Într-un cuvânt – şcoală! Aici tu petreci mai mult de jumătate de zi. Aici tu descoperi ceea ce te captivează şi cauţi răspunsuri la întrebările care apar la descoperirea lucrurilor noi. De la părinţi şi rude auzi că cele mai interesante şi vesele amintiri ale adulţilor sunt, de obicei, legate de anii de şcoală.

Drepturile copilului și cine poartă responsabilitatea pentru realizarea acestor drepturi

Fiecare copil, indiferent de țara în care acesta trăiește, sau limba pe care o vorbește, are anumite drepturi, stipulate în Convenţia privind Drepturile Copilului.

  • Convenţia privind Drepturile Copilului asigură o lume sigură, în care copiii pot să se dezvolte, pot realiza în totalitate potențialul și pot participa la viața socială.
  • Convenţia privind Drepturile Copilului asigură protecția copilului de riscul de a fi exploatați și supuși violenței.
  • Convenția asigură ca vocea fiecărui copil să fie auzită, chiar dacă copiii nu au dreptul la vot, nu au influiență politică și economică.
  • Convenția protejează copiii de la gândirea multor adulți, care cred că copiii sunt proprietate a părinților lor, iar ei nu sunt capabili să contribuie la dezvoltarea societății.