Momentul potrivit pentru discuție sau cum să vorbesc cu ai mei
Relația cu părinții este una importantă și starea ta de liniște depinde de modul în care comunici cu ei. Se întâmplă să simți că părinții tăi nu te mai înțeleg sau că se comportă de parcă ai fi un copil mic. Alteori simți că e imposibil să le spui ceva…
Ei bine, nu trebuie să –ți faci griji, deoarece pe măsură ce crești devii tot mai independent, de aceea este normal ca ideile și viziunea ta despre viață să nu mai coincidă cu ale lor.
Multor părinți le este greu să accepte trecerea de la copilărie către maturitate, de aceea pot avea tendința să nu te asculte și să-și impună decizia. Ține minte că acest lucru se întâmplă pentru că, de cele mai multe ori, ei sunt îngrijorați în legătură cu tine și devin exagerat de protectori. Ce-ai face tu fiind în locul lor?
Să ne imaginăm o familie ideală: toată familia ar sta într-un loc sigur, plăcut pentru voi, unde tu îți poți exprima propria poziție, propria idee și împreună cu părinții să negociați. Acest tip de comunicare îți va permite să percepi obiectiv situația.
Dar, stai așa, cine a zis că viața e tot timpul ideală? Părinții nostri sunt și ei oameni care ar putea greși sau spune ceva care să te supere sau să fie critici pe un anumit subiect. De asemenea, se poate ca ei să se supere atunci când pui la îndoială anumite lucruri pe care le spun, mai ales dacă îi prinzi într-un moment nepotrivit (spre exemplu, când sunt foarte obosiți). Bineînțeles, poți să te superi pe ei, dar încearcă să ții minte că sunt părinții tăi, îți vor binele și vor fi alături de tine orice ar fi.
Cu puțină răbdare poți să-i faci pe ai tăi să te asculte și să țină cont de punctul tău de vedere. Iată câteva sfaturi pe care poți să le iei în considerare:
Alege momentul potrivit. Discută cu ai tăi într –un moment când ești sigur că nimic și nimeni nu va interveni. Evită să porți discuții înainte de masă sau imediat după ce părinții tăi abia au ajuns acasă de la serviciu. Care e momentul cel mai potrivit pentru astfel de discuţii în familia voastră?
Ia-ți timp pentru a te gândi. Înainte de a porni o discuție cu ai tăi, scrie-ți ce vrei să le spui, deoarece, când ești implicat într-o problemă, deseori te compleșesc emoții mai puțin plăcute, iar acestea te încurcă să ai o discuție constructivă. Ce vrei de fapt să le transmiţi părinţilor tăi?
Spune-le despre nevoile și trăirile tale, evitând să faci comparație cu prietenii sau colegii tăi. Probabil că nici ție nu ți-ar plăcea să fii comparat cu alţii, nu-i așa?
Evită să lespui lucruri jignitoare. În timpul discuției rămâi ”aici și acum”. Evită să discuți despre experiențele neplăcute, deoarece ai putea să deviezi prea mult în direcția nepotrivită, iar cuvintele dure, spuse ”din fierbințeală”, ar putea să va rănească pe toți.
Cum poţi evita să devii furios în timpul discuţiei, ca să nu fii tentat să îi jigneşti?
Dacă ai nevoie de părerea lor, cere- o. Vorbește-le părinților deschis și calm. Explică-le că opinia lor este importantă pentru tine și că discuți deschis, pentru că ai încredere în ei. Vor fi impresionați de faptul că ai venit către ei și nu ai ales să discuți cu un prieten. Simţi că eşti ascultat, înţeles şi sprijinit de părinţii tăi?
Găsește un mediator. Dacă nu reușești nicidecum să porți o discuție constructivă cu părinții tăi, ai putea să rogi o a treia persoană să te ajute. Acesta poate fi un prieten de familie, o rudă, un profesor de încredere sau un consilier școlar, care să te ajute să ai o discuție cu părinții tăi. Cine poate avea acest rol în relaţia cu părinţii tăi?
O posibilitate ar fi și Telefonul Copilului 116111, unde poți găsi suportul, atunci când încă nu ești pregătit pentru o discuție cu ai tăi.