Teme și odihnă
Dragii noștri,
Vorbim astăzi despre teme. Dar vă rugăm să nu vă speriați. Nu intenționăm să vă obosim, știind că și la școală în fiecare zi auziți: „Trebuie să faceți temele pentru acasă! Scrieți exercițiile! Rezolvați problemele! Citiți! Povestiți! Recitați! Răspundeți!” Etc. etc. etc. Aceste cuvinte par să nu dispară niciodată din vocabularul profesorilor. Cel mai trist însă este că la școală toți vă spun cum să învățați și să lucrați mai mult, însă nimeni nu vă sfătuiește cum să învățați mai ușor și să vă relaxați în așa fel, încât temele și sarcinile pentru acasă să nu devină un coșmar care începe îndată ce pășiți pragul casei.
Așadar, Telefonul Copilului a hotărât să vă vină în ajutor cu câteva sugestii.
- În primul rând, uitați de teme primele două ore după revenirea acasă. Corpul și capul vostru au nevoie de odihnă. Nu uitați să mâncați și, dacă simțiți că adormiți, chiar încercați să ațipiți un pic! Somnul restabilește energia și puterile!
- Nu începeți niciodată cu sarcinile cele mai ușoare! Porniți de la ce e mai greu, atunci când aveți mai multe forțe. Lăsați ce e mai ușor spre final.
- Programați-vă pauze în timpul cât vă faceți temele. Puteți mânca niște fructe, asculta o melodie care vă place, telefona un prieten etc.
- Încercați tehnica îmbrățișării unei persoane dragi sau joaca cu animăluțul preferat. Oferiți și cereți dragoste, pentru a fi bine dispus/ă. Buna dispoziție întotdeauna are un efect benefic asupra memorării lucrurilor noi.
- Nu stați tot timpul în casă. Faceți o plimbare în aer liber. Puteți să vă plimbați singur/ă sau împreună cu un prieten.
- Evitați memorarea pe de rost a noțiunilor și paragrafelor. Aceasta vă ia mult timp și vă obosește enorm. Încercați să înțelegeți ceea ce învățați. Ceea ce nu înțelegeți, lăsați pentru a doua zi sau lecția următoare. Cereți ajutorul profesorului la lecție.
- Pregătiți-vă temele atât timp cât simțiți că aveți puteri. Lucrul peste puteri este unul ineficient.
- În loc să repetați de nenumărate ori ceea ce ați învățat, mai bine ați vorbi cuiva despre aceasta (fratele sau sora, părinții, buneii, un coleg). Persoana care vă ascultă vă poate oferi o părere sau apreciere. Astfel faceți o repetiție înainte de lecție și economisiți timp.
- Cineva învață mai ușor citind cu voce tare, altcineva făcând notițe sau dacă aude de la cineva informația. Aceasta înseamnă că fiecare are un stil individual de învățare. Încercați să îl găsiți pe al vostru!
- Somnul insuficient este prima cauză a dispoziției proaste și a stării de somnolență în timpul zilei. Evitați să stați până la ore târzii în fața televizorului sau computerului. A doua zi vă veți simți plini de forțe, asimilând mai ușor temele. Astfel, acasă veți realiza mai ușor însărcinările pentru lecția următoare.
La fel, dorim să vă reamintim că școala nu este doar locul unde învățați și urmați anumite reguli și cerințe. Școala este, de asemenea, locul unde puteți comunica cu prietenii și colegii, acolo unde puteți trăi momente vesele și interesante și acolo unde vă puteți afirma.
Dacă vă simțiți obosiți și cu greu faceți față stresului de la școală sau celui cauzat de încărcătura temelor pentru acasă, Telefonul Copilului este mereu alături de voi. Împreună putem depăși mai ușor aceste provocări ale vieții de elev.