Despre cum vorbim…
Dragi adolescenţi,
pentru început vrem să vă mulţumin pentru apelurile în care ne vorbiţi cu sinceritate despre lucrurile care vă interesează sau situaţiile care vă deranjează. Să ştiţi că ne bucurăm mult pentru faptul că aveţi încredere în noi, psihologii serviciului Telefonul Copilului şi ne permiteţi să fim parte a vieţii voastre. În continuare v-am pregătit un text pentru care a fost nevoie să adunăm mult curaj. Haideţi să vedem despre ce este vorba!
De multe ori se întâmplă ca să ne fie greu să comunicăm cu voi, chiar dacă ne dăm bine seama că vă frământă ceva foarte de important. Şi iată că timpul pe care îl petrecem în discuţii cu voi la nr. de telefon 116-111, ne-a permis să ajungem la concluzia că uneori dificultăţile de a vă înţelege vin din cauza vocabularului folosit. Imediat vă explicăm la ce ne referim, ca să fim înţeleşi corect şi să „nu ne trezim” cu mai puţine apeluri de la voi, stimaţi teenager-i!
În ultima perioadă de timp depunem mult efort ca să putem fi aproape de situaţiile pe care ni le descrieţi în timpul consilierii telefonice şi asta din simplu motiv, ne dorim să vă fim maxim utili. În unele cazuri conştientizăm că nu ne reuşeşte acest lucru, deoarece descrierea situaţiei/problemei este însoţită de exprimări obscene. Însă dincolo de vorbirea necenzurată folosită în discuţie cu noi, ştim că se ascunde persoana TA, posibil supărată, care încearcă prin aceste cuvinte să descarce tensiunea şi nemulţumirea adunate într-o cantitate enormă.
- Fie că discutăm despre o neînţelegere pe care o aveţi cu colegii din clasă sau fie că vorbim despre un conflict în relaţia cu fratele/sora;
- sau ne spuneţi despre o neclaritate care a apărut în relaţie cu profesorul, şi asta ar putea uşor să te conducă într-o stare critică;
- ori o explozie de sentimente şi ciondăneli între tine şi fata/băiatul de care eşti îndrăgostit;
- şi de ce nu, un război de morală şi probozeală din partea celor de acasă;
- aaa, și să nu uităm că unii din noi în speranţa că vor fi cei mai cool din gaşcă, apucă să joace ping-pong cu cuvinte urâte…
Astfel, am şi depistat metoda pe care o folosesc unii din voi pentru a lepăda din emoţiile negative care clocotesc intens în interior.
Şi da, un vocabular urât folosit, de cei din jur este înţeles drept lipsa de educaţie sau a celor 7 ani de acasă, însă noi ştim că nu este pe deplin adevărată această judecată. În acest sens, îndemnul nostru este să vorbim frumos, să folosim partea frumoasă a vocabularului nostru, chiar dacă emoţiile negative ne dezechilibrează şi „ne bagă pe limbă” tot felul de exprimări care ustură auzul. De aceea:
- În situaţia critică ne luăm suficient timp pentru a ne stăpâni emoţiile, de altfel riscăm să nu fim înţeleşi corect.
- Insistăm să fim încrezuţi în ceea ce suntem şi ceea ce dorim să spunem şi evităm exprimările care ar putea să jignească…
- De multe ori cuvintele urâte folosite ar putea să vă arate într-o lumină mai proastă în societate, şi asta chiar dacă noi ştim că voi sunteţi minunaţi!
- A daa, şi să nu uităm că de mult nu mai e la modă să infectăm discuţia cu vorbe necenzurate. E cool să ne vorbim limba frumos şi să avem şi un comportament pe măsură, oriunde nu ne-am afla.
Dragii noştri, haide-ţi să găsim împreună metode eficiente de a scăpa de această intoxicaţie a cuvintelor obscene. Suntem siguri că împreună vom reuşi, discutând la nr. de telefon 116-111, care este gratuit, 24/24, confidenţial şi anonim!