E bine să știm – reguli de aur pentru siguranța copiilor noștri
A fi părinte nu înseamnă a ști totul. Învățăm împreună cu copiii noștri, pe măsură ce ei cresc. Cu atât mai mult, cu cât, dacă ajungem în situații stresante, acest „nu știu” vine din cauza emoțiilor puternice, care ne blochează rațiunea și ne împiedică să gândim la rece.
Aici, Telefonul Copilului vine cu câteva sugestii despre cum să interveniți în unele situații de risc care vi se pot întâmpla.
Copilul s-a pierdut în mulțime…
Ne place să mergem uneori cu copiii la diferite evenimente culturale, distractive, unde se adună mulțimi. Este bine ca înainte de orice eveniment să vă fotografiați copilul. Specialiștii susțin că părinții ce-și pierd copilul în mulțimea de oameni sunt absorbiți de panică. De aceea nu au capacitatea de a-și aminti în ce este îmbrăcat copilul. În acest caz este mult mai ușor să aratăm fotografia micuțului nostru întrebând dacă a fost văzut. Iar în cazurile când copilul nu a fost găsit timp de 2-3 ore după eveniment, anume această fotografie va fi de ajutor specialiștilor.
Copilul nu s-a întors de la școală…
Copilul nu s-a întors de la școală la ora, la care ar trebui să vină. Dar nu vrem să creăm incomodități, nu vrem să deranjăm rudele, prietenii, deoarece ne gândim că, oricum, copilul nu are cum să fi ajuns la ei. E șirul gândurilor pe care îl parcurg cei mai mulți părinți în astfel de situații, dar e absolut incorect. În asemenea cazuri este necesar să cautați și să sunați absolut toți prietenii sau cunoștințele, atât ale copilului, cât și ale dvs. In asemenea momente nu trebuie să vă simțiți jenați de faptul că deranjați pe cei din jurul vostru. De ce se acționează așa? Deoarece nu știm niciodată ce i s-ar putea fi întâmplat copilului și dacă nu a ajuns tocmai la ei.
Nu așteptați 3 zile!
Apelul 112 este deja declararea pierderii la poliție. Faptul că persoana pierdută se dă în căutare după 3 zile este un mit.
Dacă te sun, înseamnă că îmi pasă de tine…
Este important să învățați copilul să-și anunțe ieșirea sau venirea acasă. Da, deseori copilul percepe acest lucru ca pe un mod de a-l controla. Totuși, copilul trebuie să știe că acest lucru este necesar doar din motive de siguranță. Psihologii susțin că, dacă mama și tata se vor suna reciproc în prezența copilui, pentru a-și anunța venirea acasă, copilul va înțelege că acesta nu este un control, ci un mod de a spune „nu-ți fă griji, sunt acasă în câteva minute”.
Atenție și prudență la persoanele străine…
E lege de aur să învățăm copiii să nu comunice cu adulții străini. În copilărie fiecare dintre noi am învățat să fim respectuoși cu adulții, să fim prietenoși, să-i ajutăm pe cei ce au nevoie. Aceste modele de comportament sunt monede cu două fețe, căci, ca urmare, copilul poate înțelege că poate pleca cu persoane străine, dacă i se cere. E bine să le explicăm copiilor că adulții nu au nevoie de ajutorul unui copil.
Și încă un apel, de verificare…
Spuneți-i copilului să vă sune chiar și atunci când o cunoștință de-a familiei vrea să-l conducă acasă. Spuneți-i copilului că este obligat să vă apeleze și să vă anunțe cu cine s-a întâlnit și că va fi condus de acasă de acea persoană.
Se poate, ba chiar trebuie să strigi!
Învățați-vă copilul să strige cât de tare poate, atunci când se află în pericol. Strigând, copilul va capta atenția trecătorilor din apropiere și va trece peste un posibil pericol.
O îmbrățișare
Când, după câteva ore, copilul s-a găsit, nu strigați la el, chiar dacă în acel moment vă copleșesc emoțiile. Din contra, îmbrățișați-l și spuneți-i că v-ați făcut griji.
Pentru oricare altă situație dificilă, puteți suna la Telefonul Copilului, 116 111 24/24, 7 zile din săptămână. Împreună cu psihologii, putem găsi și alte căi de soluționare a problemei cu care vă confruntați, gratuit, confidenţial şi anonim.