Cine trebuie și poate să te ajute
Copii,
Cunoaștem bine că sunteți foarte dornici de informații și cunoștințe noi. Manifestați un interes deosebit atunci când discutați cu noi la telefon despre ce înseamnă a fi în siguranță și cine vă asigură această siguranță. Chiar dacă discutăm deseori cu voi despre cine sunt acele persoane la care vă puteți adresa și care sunt obligate să vă ajute, am hotărât să le enumerăm încă o dată pentru voi. Astfel, puteți primi o informație mai amănunțită care v-ar fi de folos vouă sau altor copii pe care îi cunoașteți și pe care îi puteți ajuta.
Părinții. Părinții sunt persoanele care au grijă de voi; care vă creează un mediu favorabil pentru creștere și dezvoltare. Părinții au responsabilitatea de a vă acoperi nevoile de bază, cum ar fi: casă, căldură, hrană, accesul la studii, haine și, desigur, nu în ultimul rând, afecțiune.
Dacă unui copil îi vor fi încălcate drepturile, cineva îi va provoca durere sau frică, părinții sunt reprezentanții legali ai acestui copil, care se vor adresa altor persoane competente în domeniul drepturilor copilului, spre a cere ajutor și protecție pentru copilul său.
Tutorele/îngrijitorul. Dacă un copil locuiește cu alte persoane, decât părinții săi, aceste persoane sunt tutorii sau îngrijitorii copilului. Un tutore sau îngrijitor are aceleași responsabilități ca și un părinte. Un tutore sau îngrijitor va proteja copilul și se va adresa altor persoane care vor apăra interesele și drepturile copilului.
Profesorul/educatorul/psihologul școlar. Orice profesor, educator sau psihologul din instituția (școală, grădiniță, centre pentru copii) pe care o frecventează copiii va ajuta un copil dacă va afla că acestuia i se întâmplă ceva rău sau anumite drepturi îi sunt încălcate. Și anume: pe copil cineva l-a numit cu cuvinte jignitoare, a aplicat violență asupra lui sau l-a făcut să se simtă rău, speriat, îngrijorat, nesigur.
Autoritatea tutelară locală. În orice țară există diferite legi care apără copiii de orice tip de abuz și care explică foarte clar cum trebuie să fie respectate drepturile unui copil. În țara noastră, de asemenea, există astfel de legi. După cum scrie în unele din aceste legi, primarul din localitatea în care locuiește copilul va întreprinde anumite acțiuni pentru a apăra acest copil dacă lui i se întâmplă sau i s-a întâmplat ceva rău. În orașele mari, cum ar fi Bălți și Chișinău, în locul primarului de aceasta se ocupă
Asistentul social. În orice sat sau sector de oraș în care locuiește un copil există un asistent social care are rolul de a lucra cu familiile în care se întâmplă situații neplăcute sau au nevoie de ajutor. Un asistent social care lucrează pentru a ajuta un copil va colabora cu alte persoane pe care noi le-am enumerat mai sus, așa încât acest copil să fie în siguranță și să se simtă bine în familia sa sau cu acele persoane cu care locuiește.
Polițistul. Polițistul este persoana la care părinții sau îngrijitorii unui copil se pot adresa în orice moment atunci când cineva este violent cu copilul sau familia sa, amenință sau face alte lucruri care sunt ilegale, urâte și îi încalcă unui copil anumite drepturi.
Este important să cunoașteți că fiecare persoană menționată mai sus vă poate ajuta în cazul în care îi cereți acest ajutor și îi vorbiți despre problema pe care o aveți.
Dragii noștri, țineți minte! Telefonul Copilului este alături de voi. Fiecare problemă și situație dificilă prin care treceți contează pentru noi. La numărul 116 111 putem discuta oricând despre ceea ce vă frământă!