Exploatarea prin muncă a copiilor
Dragi adolescenți, a venit timpul să discutăm despre un subiect în care sunteți vizați în multe apeluri la 116 111. Cele mai frecvente apeluri pe acest subiect sunt anume în vacanța de vară, când unii dintre voi vor să-și câștige banii de buzunar și caută oferte de muncă. La prima vedere, unele oferte de muncă pentru perioada de vară par a fi foarte avantajoase, salariul fiind mult peste așteptări, orele lucrate fiind puține. Ce aspecte ar trebui totuși să ne pună în gardă? Unde este limita dintre un loc de muncă echilibrat și unde începe exploatarea?
Exploatarea prin muncă a copiilor se referă la utilizarea copiilor pentru a desfășura activități remunerate într-un mod care încalcă drepturile lor și îi privează de o copilărie normală și educație adecvată.
Copiii exploatați sunt adesea angajați în munci periculoase, cum ar fi lucru în mină, agricultură, fabrici și servicii domestice. Aceștia pot fi implicați în munci care îi pun în pericol sănătatea și siguranța, precum și dezvoltarea lor fizică și mentală. De cele mai dese ori, copiii din RM devin exploatați în domenii precum HORECA și construcții.
Copiii exploatați pe un termen lung de timp sunt adesea ținuți în condiții de muncă grele și forțați să lucreze multe ore pe zi, ceea ce îi împiedică să primească o educație adecvată. Acest lucru poate duce la o lipsă de dezvoltare a abilităților și cunoștințelor, ceea ce poate afecta capacitatea lor de a obține un loc de muncă mai bine plătit în viitor.
Exploatarea prin muncă a copiilor este, de asemenea, o formă de discriminare, deoarece copiii din grupurile vulnerabile, cum ar fi cei din familii sărace sau din comunitățile rurale, sunt mai susceptibili să fie exploatați.
Organizațiile internaționale și guvernele din întreaga lume au luat măsuri pentru a aborda această problemă, iar în acest sens au fost adoptate legi și convenții privind interzicerea celor mai grave forme de muncă a copiilor, care include muncile periculoase și orice formă de sclavie sau trafic de copii. În plus, în ultimii ani, guvernele au luat măsuri pentru a îmbunătăți accesul copiilor la educație și pentru a crește conștientizarea publică cu privire la această problemă.
La ce aspecte este important să atragem atenția atunci când ne angajăm?
- Angajatorul este obligat să semneze împreună cu angajatul un contract de muncă, indiferent de perioada de angajare sau alte aspecte. În contract se stipulează în mod obligatoriu poziția pe care o va ocupa angajatul, salariul brut și net, obligațiile angajatului și ale angajatorului și condițiile de încetare a contractului.
- Angajatul trebuie să primească fișa postului, în care sunt înscrise responsabilitățile sale.
- Angajatului trebuie să-i fie adus la cunoștință regulamentul intern al organizației unde va activa.
- Angajatorul trebuie să-i asigure condiții adecvate de muncă angajatului și să-i asigure necesarul minim pentru a-și desfășura munca eficient și în siguranță.
Vrem să vă știm în siguranță, de aceea vă așteptăm la orice oră pentru a discuta despre ceea ce vă frământă. În caz că aveți careva experiențe de angajare care v-au adus dubii și nu știți ce decizie să luați, suntem aici pentru voi, la 116 111 sau pe chatul disponibil pe https://telefonulcopilului.md/