50 000 de apeluri recepționate la „Telefonul Copilului”
50 000 pentru cineva e doar o cifră… pentru noi înseamnă mult mai mult. E muncă, e efort, e implicare și dedicație.
Avem peste 50 000 de apeluri recepționate până la moment. Acest număr de apeluri se reflectă în vocile auzite la Telefonul Copilului, în întrebările adresate și în căldura cu care a fost oferit suportul necesar, în disponibilitatea psihologilor echipei de a fi aproape necondiționat de dificultatea copilului.
Probabil este superstițios să dai semnificație cifrelor, însă intuiția ne-a spus că această cifră va veni cu un mesaj puternic și foarte important. Și nu am dat greș. Mesajul copilului înregistrat cu această cifră impresionantă a fost recepționat în chat-ul https://telefonulcopilului.md/
Vorbim cu o adolescentă care se arată extrem de afectată de trăirile sale. Stările depresive o copleșesc, iar sentimentul de neputință de a-și crea relații cu cei din jur, izolarea, tensiunea în relația cu părinții îi impune senzația lipsei de control asupra vieții sale. Dezorientarea, anxietatea și nevoia de suport o lasă dezarmată. Și totuși, acest copil a reușit să găsească o resură la 116111, pentru ce îi suntem recunoscători. De la începutul anului curent, la serviciul de asistență telefonică gratuită pentru copii Telefonul Copilului au fost recepționate 2560 de apeluri, dintre care în 732 a fost oferită consiliere psihologică.
În ultima vreme, aspectele legate de sănătatea mintală sunt tot mai des investigate prin intermediul disponibilității informației în format electronic. Acest fapt poate servi drept avantaj doar în situația în care ne dorim să ne îmbogățim cunoștințele generale. În alte situații considerăm oportun implicarea unui specialist de profil, adică psiholog, psihoterapeut, poate psihiatru, care va oferi informații selectate, adaptate și traduse, în funcție de necesitățile și particularitățile persoanei care le solicită. Evitarea contactului cu informația transmisă de către un specialist, poate contribui la ridicarea nivelului de anxietate resimțită, anxietatea fiind una dintre trăirile de bază caracteristice societății în ultima vreme.
Igiena sănătății mintale este vectorul intereselor noastre, fie că vorbim despre copii sau despre adulți, având în vedere mediul supradotat și suprasolicitant în care trăim la moment. Este necesar să înțelegem și să acceptăm ritmul dezvoltării societății actuale. În așa fel ne vom putea bucura de o adaptare cu mai puține efecte adverse, asupra sănătății noastre mintale, având în vedere faptul că schimbările sunt inevitabile. Tendința de ancorare în trecut, se reflectă în special asupra copiilor, prin compararea cu realitățile anterioare în care au trăit adulții. Copii de astăzi se nasc cu un bagaj eriditar diferit, de cel ce ”a existat odată”. În așa mod ritmul și necesitățile lor sunt diferite decât ”ceea ce a existat atunci”. Astfel este irațional să comparăm modul de a a fi și de a educa copii de azi, cu ceea ce era acceptat și aparent funcțional în alte timpuri.
Instabilitatea și indecizia privind modul de educare a copiilor, nivelul de încărcătură, volumul de solicitări și așteptările în legătură cu ei, crează copiilor confuzie și disonanță, pentru care ei nu dețin capacitate mintală pentru a le gestiona. Acest fapt se datorează nu doar studiilor din psihologie, ci mai degrabă structurii anatomice a creierului copilului.
Noi, cei de la Телефон Доверия Ребенка 116111, resimțim o deosebită responsabilitate pentru aportul nostru în procesul de interacțiune cu copii, responsabilitate care ne mobilizează să muncim pentru a fi mai buni. Vă încurajăm să nu pierdeți motivația și voința de a rămâne conectați cu copii voștri, iar noi vă suntem în continuare alături, 24/24, gratuit și confidențial. (fotografie simbol)