Percepția sinelui fizic… Imaginea corpului
"Imaginea corpului este percepția asupra sinelui fizic al persoanei, a gândurilor și sentimentelor care rezultă din această percepție.” spunea psihologul clinician Michelle Sperling
Ceea ce este important în acest citat este că „percepția” persoanei asupra felului în care arată, nu neapărat coincide cu felul în care arată de fapt.
Adolescenții, în special fetele, pot deveni preocupate de modul în care cred că ar trebui să arate și pot începe să dezvolte o imagine negativă a corpului.
Acest lucru este susținut de social media, TV, filme și reviste și de modul în care societatea tratează oamenii slabi față de cei supraponderali (aceste noțiuni trebuie luate ca atare și sunt scrise fără a judeca imaginea corpului).
Este important că copilul cât este în creștere să fie încurajat și echipat cu o imagine corporală pozitivă, întrucât asta oglindește unul dintre factorii de bază care asigură că acesta nu va dezvolta o tulburare de alimentație.
Este bine să nu glorificăm/valorificăm slăbitul.
Dacă copilul a slăbit sau s-a îngrășat și arată mult mai bine în opinia dumneavoastră, abțineați-vă din comentarii precum: ”Arăți cu adevărat fericită, ai slăbit/ai luat în greutate cumva?” sau ”Acum că ai slăbit/te-ai îngrășat, arăți mult mai bine”. În schimb spune: ”Vrei să povestești ce ți se întâmplă în ultima vreme?” Astfel dăm dovadă de faptul că ne pasă, de tact și că prețuiești copilul așa cum este el.
Nu impune copilul să refuze careva alimente din motivul că ele îngrașă.
Este cu siguranță un lucru bun să promovezi o alimentație sănătoasă în familia ta și să te asiguri că toată lumea mănâncă alimente nutriționale, fructe și legume. Cu toate acestea, este la fel de important, să nu devalorizezi importanța alimentelor cum ar fi carnea, untul sau pâinea, doar din cauza că au un conținut ridicat de grăsimi.
De asemenea, a consuma un desert sau ceva dulce moderat, nu este deloc un lucru rău. Dacă mesajul Dvs este ca să descurajați consumul excesiv de dulciuri, este bine de menționat că acesta este un lucru rău pentru sănătate decât pentru talie.
Concentrați-vă pe obiective pozitive de sănătate, mai degrabă decât pe beneficiile aspectului.
Exercițiile fizice sunt o parte vitală a menținerii stării de bine a ta și a copilului, dar ai grijă să încurajezi asta din motive de sănătate, mai degrabă, decât pentru pierderea din greutate.
Copiii ar trebui să știe că a fi slab nu este același lucru cu a fi sănătos, așa cum a fi supraponderal nu înseamnă neapărat că ești nesănătos.
Dragi părinți, dacă întâmpinați greutăți în comunicare cu copilul și sunteți în căutarea recomandărilor în acest sens, fi-ți liberi în a telefona la 116111. Psihologii de la ,,Telefonul Copilului” sunt disponibili 24/24, gratuit, confidențial și anonim.