Vreau să fiu auzit!

Eu mă plictisesc

Sunt momente în viață când fiecare om se plictisește. Cei maturi se plictisesc probabil pentru că sunt copleșiți de prea multe griji. Cei mici se plictisesc deseori când pierd interesul față de o activitate. Iar voi, adolescenții, vă mai plictisiți probabil pentru că încă nu ați găsit ceea ce cu adevărat v-ar captiva.

Credem că fiecare dintre voi are un motiv de a se plictisi într-un anumit moment de ceva. Un motiv al său și unul foarte important. De exemplu, nu ai timp suficient sau resurse pentru o anumită activitate care te-ar interesa. Cei din jur îți cer să faci lucruri care nu și se prea potrivesc. Sau ai avut atâtea activități și ocupații, că la anumit moment pur și simplu ai obosit.

Oricare ar fi situația, se referă sau nu la tine, nimic din ce am menționat nu este grav. Tu, chiar dacă ești tânăr și toți cred că trebuie să fii super erou și să le reușești pe toate, mai ai dreptul să te plictisești și să nu faci nimic. Important este să ai grijă ca această perioadă de dezinteres să nu dureze prea mult. O perioadă mai îndelungată de repaos și plictiseală te poate face să îți găsești mai greu ceva ce te-ar captiva cu adevărat.

Fii atent la ce îți spune corpul tău!

Dacă simți un careva disconfort care îți creează dificultăți de a fi activ și curios, nu ezita să te adresezi unui medic! O problemă de sănătate este deseori cauza scăderii interesului sau a generării stărilor de oboseală.

Pregătește un plan de activități pentru o perioadă determinată!

Nu planifica prea multe activități. Hotărăște când vei reduce din aceste activități pentru a avea timp de odihnă. Chiar dacă ceva îți place foarte tare, repaosul este necesar pentru a nu-ți epuiza forțele.

Fii inventiv!

Încearcă să faci și altceva asemănător. De exemplu, ai luat mult timp lecții de vioară. Poate încerci să treci la chitară?

Alege activități care ți se potrivesc ție, nu celor din jur!

Este foarte vesel de a face anumite lucruri pe care le fac și prietenii tăi. Astfel parcă apar mai multe interese și teme de discuție împreună. Dacă activitatea nu-ți place cu adevărat, ar fi mai bine să renunți la ea. Teme de discuție pot apărea și mai multe dacă practici alte activități, diferite de cele ale amicilor tăi. Activitățile de dragul de a fi „în rând cu ceilalți” pot să te plictisească și să te obosească foarte tare.

Încearcă să afli răspuns la întrebarea „De ce?”’

Uneori e nevoie să  înțelegi de ce o anumită activitate care te captiva până mai ieri, acum te plictisește. Întreabă-te ce nu mai merge. Poate e necesar ceva de schimbat? Poate e timpul să nu mai faci asta?

Apreciază-te pentru ceea ce faci!

Este foarte normal ca fiecare om să dorească aprecierea celor din jur. Dar nu întotdeauna cei din jur răspund așteptărilor. Astfel ți se poate întâmpla și ție. Te poți plictisi făcând ceva dacă nu ai atenția cuvenită. Vrem să-ți spunem că cel mai important este să-ți acorzi singur importanță și să iubești cu adevărat ceea ce faci. Apreciindu-te pentru ceea ce faci, faci ca și alții să te aprecieze pe tine și munca sau activitatea practicată.

Uită de plictiseală! Vorbește!

Vorbește cu cineva despre starea în care simți că te-ai blocat. Vorbește cu părinții! Vorbește cu colegii și prietenii buni!

În fine, poți vorbi și cu consilierul de la  Telefonul Copilului 116 111!