Vreau să fiu auzit!

Încrederea în sine și autoafirmarea...

Ai avut vreodată senzația că nu ești auzit? Ești în cercul tău de prieteni, colegi, cunoscuți. Aceștia vorbesc pe un subiect, tu spui ceva și nimeni parcă nu te aude. Tu ești absolut sigur că ceea ce ai spus era foarte captivant. O situație și mai penibilă e atunci când ideea spusă sau propusă de tine, neauzită parcă, este preluată de altcineva și acel cineva are toată atenția. Sigur, nu te simți bine. Aceasta nu numai că te întristează, dar și te blochează altă dată, când vrei și tu ceva să zici, să comentezi sau să propui.

Înțelegem că este neplăcut, dar precum nu există păreri greșite și corecte, precum orice om are dreptul să se exprime și să fie auzit și precum cineva nu poate fi considerat mai deștept numai pentru că vorbește prea mult și ceilalți „îi bat din palme”, noi îți propunem să te înarmezi cu răbdare și să încerci următoarele lucruri.

  1. Evită tehnici de atragere a atenției care îți dau de gol nesiguranța: râsul prea zgomotos, apucatul de mână pe cineva, prea multe glume dacă nu ești într-un cerc bine cunoscut etc.
  2. Pe parcursul unei discuții, dacă ți-e frică să vii cu o idee nouă sau să aduci un exemplu propriu, pornește mai întâi de la exprimarea acordului sau dezacordului asupra celor spuse, pregătind între timp un argument potrivit: „Eu sunt de acord cu ceea ce se spui, deoarece cred că ...”
  3. Dacă vrei să intervii în discuție, ridică ușor mâna sau un pix ori fă un orice alt gest micuț, pentru a atrage atenția interlocutorilor tăi.
  4. Dacă se întâmplă că cineva îți repetă ideea și aceasta este auzită, nu te înfuria, nu te „bosumfla”, nu trânti obiecte, poți, pur și simplu, exclama: „Exact! Este ceea ce vă spuneam și eu cu câteva clipe în urmă. Mulțumesc, prietene, că m-ai susținut!”
  5. Nu te lăsa copleșit de ideea că dacă oamenii uneori parcă nu te aud, aceasta înseamnă că ar crede că tu nu știi nimic sau spui lucruri bizare. Fiecare dintre noi are mereu ceva de spus, fiindcă fiecare dintre noi are o părere proprie, fiecare a avut experiență oarecare, a învățat anumite lucruri din cărți, filme, emisiuni, de la alți oameni. Și orice părere și idee contează. Doar spunând-o, cei din jur observă și înțeleg că și tu ai ceva de spus. Cu cât mai mult eviți să te implici, cu atât mai rar cei din jur așteaptă ca tu să spui ceva.
  6. Vorbește prietenilor, colegilor, membrilor familiei tale cum te simți atunci când vrei să spui ceva și nu ești luat în seamă. Probabil ei nici nu își dau seama și o fac cu niciun rău. Fii ferm și explicit: „Mă simt neplăcut când nu mă auziți!”
  7. Și, desigur, foarte mult depinde de cercul în care te afli. Dacă cei pe care îi crezi prieteni și îi numești prieteni fac glume pe seama la ceea ce spui sau nu îți acceptă nicio idee, poate e cazul să te gândești de ce îi crezi pe ei prietenii tăi. La sigur, în jurul tău sunt încă foarte mulți copii sau colegi cu care ai în comun multe subiecte de discutat și interese de împărtășit.

La final, dorim să-ți reamintim că nu există probleme fără soluții. Soluția o vei găsi în propriul comportament, gândire, experiență de viață, mai mare sau mai puțină! Telefonul Copilului 116 111 te poate asculta în orice situație. Îți suntem alături în orice încercare de a te face auzit!