Vreau să fiu auzit!

Cum luăm decizii...

        Dragi copii, adesea primim apeluri în care ne vorbiți despre decizii şi cât de dificil este uneori să le luăm corect. Noi, consilierii de la serviciul Telefonul Copilului cu mare atenție vă ascultăm și încercăm să vă fim de folos în situații în care procesul de luare a deciziilor devine mai complicat. În fiecare zi suntem puși în fața alegerilor. Deciziile nu sunt altceva decât niște alegeri pe care le facem în diferite situații. Există decizii pe care le luăm foarte repede, acestea fiind mai simple, cum ar fi: cu ce ne îmbrăcăm azi sau ce pregătim la prânz. Dar, să știţi că există și decizii, alegeri care vă marchează, cum ar fi, alegerea unei școli cu profil sau a unei şcoli obișnuite; dacă vă continuaţi studiile la colegiu sau mergeţi la liceu.

       Uneori, încercarea de a descoperi care alegeri sunt mai potrivite ar putea să ne facă confuzi. O mulțime de factori ne influențează atunci când este nevoie să luăm o hotărîre importantă: valorile și prioritățile noastre, sentimentele și intuiția, influența oamenilor din jur. Chiar și cea mai simplă decizie îți poate lua o mulţime de timp, de exemplu: ce prăjitură să cumperi sau ce emisiune să privești. În astfel de situații, cea mai optimă soluție ar fi să privești această alegere ca un joc, și anume ai putea să închizi ochii și să alegi cu degetul la întâmplare.

        Şi da, fiecare alegere pe care o facem are  consecințe. Uneori consecințele sunt pozitive, alteori nu sunt deloc îmbucurătoare, dar nu există decizii fără urmări. Cele mai proaste decizii se i-au sub influenţa a unor substanţe (tutun, alcool şi substanţe psihotrope). Noi îţi sugerăm să eviţi luarea deciziilor atunci când eşti obosit, înfometat, stresat sau sub presiunea cuiva. În asemenea situații, capacitatea noastră de a lua decizii poate fi compromisă de acești factori. Ar fi minuntat să nu ne grăbim în luarea deciziilor, mai ales în situaţii în care nu ne simţim pregătiţi pentru ele. E ok să adunăm şi să revizuim informaţia referitoare la o decizie pe care trebuie să o luăm şi posibilele opţiuni înainte de a recurge la acţiuni.

Dragi apelanţi, noi vă propunem câteva recomandări care să vă vină în ajutor atunci când vreţi să luaţi o decizie, însă întâlniţi dificultăţi:

  • Facem o listă cu argumente pro și contra pentru a lua o decizie (cum ar fi să te înscrii la o secție de fotbal sau la una de dans). Pregătim câte o foaie pentru fiecare opțiune. Notăm respectiva opțiune în partea de sus a fiecărei pagini. Împărţim fiecare hârtie în două coloane, una pentru pro și alta pentru contra. Sub pro notăm toate argumentele în favoarea acestei alegeri, sub contra notăm toate argumentele împotriva ei. La final, comparăm rezultatele.
  • Ai putea discuta cu părinţii tăi despre felul în care ei pot lua diverse decizii. Cum o făceau la vârsta ta?
  • Suntem siguri că ştii să alcătuieşti proprii paşi de luare a deciziilor, la fel să încerci să-i urmezi ori de câte ori ai de făcut alegeri. Cu timpul, după ce o să exersezi de mai multe ori aceşti paşi, cu siguranţă vei şti cel mai bine pe care să-l modifici, pe care îi omiţi sau de ce mai este nevoie de adăugat.

E absolut firesc să ne simţim ruşinaţi de anumite decizii luate în trecut, important este să înţelegem la ce poate conduce o hotărâre luată greşit ori în grabă. În cazul în care eşti convins că ai luat cea mai bună decizie posibilă într-o situaţie anume şi ai inima împăcată, nouă ne rămâne doar să ne bucurăm pentru tine.

        Dragii noștri, vă amintim că Telefonul Copilului este alături de voi. Fiecare decizie importantă sau situație dificilă prin care treceți contează mult pentru noi. Ne găsiţi la numărul 116 111 pentru a  discuta în regim de 24/24, gratuit şi confidenţial despre ceea ce vă frământă!