Siguranța este în mâinile tale!

Salut, drag prieten!

Ne adresăm către tine atât de familial, deoarece ne cunoaștem deja de 8 ani, iar apelurile tale frecvente și accesarea paginii web (https://telefonulcopilului.md/), ne face să-ți oferim acest statut important pentru noi, psihologii de la Telefonul Copilului.

Scrisoarea adresată ție este una deosebită, cel puțin credem în acest fapt. Discuţiile pe care le avem zilnic cu tine, ne-au inspirat să scriem această scrisoare în care vrem să vorbim despre ,,gașca de prieteni,,. Se întâmplă ca neacceptarea sau neîncadrarea ta într-un grup de copii, să fie una complicată şi neplăcută, mai ales este vorba de acele grupuri în care unii copii sunt apreciaţi şi veneraţi de către toţi. Unele circumstanţe, modul tău de a relaţiona şi dorinţa puternică de a fi parte din acest mic colectiv, ar putea să te dezorienteze, ori chiar să te facă neîncrezut în propriile tale forţe. În acel moment te întrebi: Ce pot face să fiu şi eu acolo? Cel mai sigur și mai actual răspuns este să fii tu însuți. Deseori oamenii poartă diverse măști, care consideră că sunt o necesitate pentru a conviețui, a fi în pas cu moda, a fi ceea ce se cere de către toți. Diversitatea lor este enormă, de la comportamente neadecvate şi non valori, până la vicii şi deprinderi defectuase.

Înţelegem că văzând toate acestea, ar putea apărea şi la tine dorinţa de a te ascunde sub o asemenea mască, numai să fii apreciat. Aici am dori să te oprești puțin pentru a putea medita asupra emoțiilor pe care le trăiești alături de prietenii tăi fideli și adevărați în comparație cu emoțiile ce ți le oferă discuțiile cu acest grup. Sub nici o formă nu dorim să insinuăm că ,,acolo nu este bine,,, adică în acel colectiv. Doar întreabă-te: Voi fi eu apreciat așa cum sunt, voi fi tratat de la egal la egal, voi putea să-mi exprim și să trăiesc emoții la maxim? Dacă da, atunci care ar fi deviza acestora? Ea este apropiată felului meu de a fi sau nu? Pentru a înțelege mai clar mesajul nostru, îți oferim spre citire o mică parabolă, care ne vorbește exact despre subiectul dat.

 ,, Într-un sătuc, nu departe de capitala Greciei Antice locuia un băiat, care avea o mare dorință de a vizita un înțelept ce avea puterea de a descoperi orice enigmă a acestei vieți. Într-o dimineață, odihnit şi plin de puteri a pornit spre acel oraș. Ajungând acolo, a observat că fiecare locuitor purta pe față câte o mască, care descria emoția de bucurie. Fiind în dreptul casei înțeleptului, s-a sfiit să bată la ușă. Iar în acel moment aceasta a fost deschisă chiar de el, minunatul înţelept despre care îi mergea faima peste tot în lume. Mare i-a fost mirarea băiatului să vadă că marele înţelept cu care dorea atât de mult să se cunoască, era fără mască. Intrând în casa acestuia, a observat cât de simplu și modest trăiește. Înțeleptul l-a privit cu blândețe și l-a întrebat:

- De ce ești nedumerit?

- Deoarece nu purtați mască ca ceilalți locuitori ai orașului.... De ce?

Înțeleptul a tăcut puțin și i-a zis:

- Vezi aceste vase? arătându-i cu mâna către două ulcioare. Apropie-te și potoleşte-ţi setea cu apa din ele. Care ți se pare mai bună?

Băiatul s-a apropiat cu neîncredere și a băut din ambele. Apoi s-a adresat înțeleptului:

- Din vasul mai vechi apa are gust dulciu, iar din vasul nou apa are gust stătut. De ce?

- Ulciorul mai vechi a fost folosit de mai multe ori, respectiv apa e mai proaspătă. Apa din ulciorul cel nou după ce a fost turnată, nu a mai fost folosită, iată din care motiv are acest gust.

La fel este și omul, precum vasul cel nou, are haine frumoase, dar viciile și obiceiurile sale urâte îl arată într-o lumină proastă. Astfel, la unii din noi se şi dezvoltă aşa calităţi ca aroganţa şi egoismul, iar la alţii bunătatea şi devotamentul. Locuitorii orașului acceptă măștile, deoarece le este frică de neacceptare şi de împotrivirea celor din jur. Am zis, câte zile voi avea, toate le voi trăi cu sinceritate și cu sentimentul că sunt eu însumi, de aceea  refuz să port o mască! Băiatul i-a mulțumit înțeleptului pentru această învăţătură, încet îndreptându-se recunoscător şi bucuros spre casă.

Ție îți dorim să fii așa cum ești, sincer, prietenos, alături de amicii tăi care te acceptă și te prețuiesc precum un prieten adevărat. Să știi că Serviciul Telefonul Copilului este şi el prietenul tău.  Apelează-ne la numărul 116111, care este gratuit, anonim și confidențial. Să ştii că activăm  non stop. Nu uita, la celălalt capăt al firului este o voce prietenoasă și amabilă care îți va spune: ,,Bună ziua, te ascultăm!,,.