Siguranța este în mâinile tale!

Reguli, reguli şi iar reguli...

Dragi copii,

 Adesea primim apeluri în care ne vorbiți despre unele reguli, norme, coduri de etică, de comportament care vă sunt impuse. Consilierii de la Telefonul Copilului, cu cea mai mare atenție vă ascultă și încearcă să vă fie de folos în aceste situații.

 De fapt, termenul de “regulă reprezintă o normă în baza la care se desfășoară o activitate, după cum spune atotștiutorul nostru DEX, de unde reiese că pentru ca o activitate să fie cu succes, se respectă anumiți algoritmi de desfășurare a acesteia. Anume acești algoritmi ar fi acele “reguli”, care ne urmăresc pe toți oriunde ne-am afla. În unele apeluri, alți copii, din contra, preferă să li se spună exact ce și când au de făcut, în așa fel, concentrându-se direct pe ceea ce urmează să îndeplinească.

De când ne ţinem minte, avem reguli de tot felul. Acasă cu părinţii şi fraţii avem diferite reguli, de la cine azi plimbă câinele şi udă florile, până la acea regulă care ne spune care e ora de a merge la somn, sau cât timp avem la dispoziţie pentru a naviga pe internet. În familie sunt stabilite reguli pentru ca voi, copii, să fiţi mai ordonaţi şi să aveţi timpul bine-organizat. Adesea acestea ne amintesc când ne întoarcem acasă de la prieteni sau plimbare, de cât timp este nevoie pentru a pregăti temele, astfel evitând nişte neînţelegeri cu părinţii.

 Avem o mulţime de reguli de respectat la şcoală, ceea ce uneori ne dă bătăi de cap. De la noi se aşteaptă ca să nu fim gălăgioşi pe coridoarele şcolii, să fim activi la ore, să fim pregătiţi de evaluări şi să dăm dovadă de un comportament decent la pauze, chiar de suntem îndrăgostiţi până peste urechi.

Regulile ne pasc oriunde nu ne-am afla, fie că suntem în ospeţie la rude sau că ne aflăm în transportul public. Şi da, cu toţii ştim că atât în transportul public, cât şi în alte spaţii publice, nu vom vorbi tare sau la telefon de exemplu, pentru a nu deranja pe cei din jur.

Ce faci totuși cu regulile?

  • Faci așa ca acestea să î-ți fie prieteni, camarazi de mare ajutor în ceea ce faci, dar nu rivali sau dușmani.
  • Se stabilesc anumite “reguli” care să satisfacă ambele părți implicate, de exemplu, acasă sunt regulile stabilite de către îngrijitorii tăi, însă în cazul în care te deranjează, întodeauna se poate de găsit timp pentru discuții, analiză și negociere.
  • Pentru a detensiona atmosfera, poți oferi regulilor nume hazlii, etichete, diferite porecle care să creeze mai mult o situație amuzantă, decât una tensionată.

Telefonul Copilului 116 111 este mereu alături de tine. Sună și putem discuta mai mult despre norme, reguli. Nu uita că Telefonul Copilului îţi este la dispoziţie 24/24 gratuit, anonim şi confidenţial.