Siguranța este în mâinile tale!

Pe scurt, dar important!

Dragii noștri,

Dat fiind faptul că tehnologiile informaționale se dezvoltă cu o rapiditate nemaipomenită, iar computerul, tableta sau telefonul au devenit pentru voi instrumente necesare și utile și, uneori, comunicând cu prietenii în mediul virtual se mai întâmplă să aveți situații neplăcute, am hotărât să scriem astăzi despre cyberbullying, sau, altfel spus, hărțuirea în mediul online.

Presupunem că ați auzit despre termenul de hărțuire. Este o situație când cineva este intenționat și în mod repetat umilit, jignit sau înjosit de către altcineva. De exemplu, la școală ați văzut sau observat, ori cunoașteți cazuri când niște copii îl numesc urât pe un alt copil, îl terorizează mereu, râd pe seama lui. Sunt niște comportamente care rănesc pe cel împotriva cărui sunt îndreptate. Exact același lucru se poate întâmpla și atunci când oamenii nu se văd, dar sunt conectați prin anumite rețele de socializare, chat-uri, forumuri sau bloguri etc. Atunci când unii utilizatori ai Internetului scriu cuvinte ofensatoare unei alte persoane, la fel, din mediul virtual, îi trimit anumite imagini sau filmulețe cu scopul de a-i crea o imagine urâtă, de a o face să sufere, deja este vorba de cyberbullying sau hărțuire în mediul online. Care este la fel de gravă, cum ar avea loc atunci când persoanele se văd și se aud. De obicei, în situațiile de hărțuială sunt mai mulți actori: cel care hărțuiește, cel care este hărțuit și publicul, adică martorii la situația de hărțuire. În afara spațiului virtual publicul sunt cei care văd și aud. În spațiul virtual publicul este reprezentat de cei care citesc mesajele sau postările urâte îndreptate asupra cuiva.

Ceea la ce dorim să vă atragem atenția astăzi este faptul că cyberbullying-ul sau hărțuirea online este o gravă formă de încălcare a drepturilor copilului. Persoana contra căruia sunt îndreptate mesaje, imagini și filmulețe cu caracter ofensator și de discreditare este victima violenței în mediul online. Cel care adresează aceste mesaje sau postări este o persoană agresoare. La fel ca și în viața reală, în lumea virtuală astfel de situații nu trebuie să existe.

Dacă acest lucru ți se întâmplă ție, este neapărat important să întreprinzi anumite acțiuni, pentru a fi în securitate în spațiul online pe care îl navighezi.

Cu acest scop, Telefonul Copilului îți recomandă să accesezi portalul www.siguronline.md unde poți să te informezi cu referire la diferite subiecte legate de securitatea ta în mediul online, unde poți adresa întrebări și cere ajutor în cazul în care cineva te hărțuiește sau îți strică imaginea. La fel, ține minte, consilierii de la Telefonul Copilului 116 111 sunt gata să te asculte și să discute cu tine despre o problemă pe care o ai atât în mediul virtual, cât și în viața reală.