Siguranța este în mâinile tale!

Atunci când am un eșec...

Dragi copii,

Deseori primim de la voi apeluri, în care ne vorbiți despre unele eșecuri, insuccese sau momente de ghinion care vi s-au întâmplat. Cu mare atenție Telefonul Copilului vă ascultă și încearcă să vă fie de folos în aceste situații mai puțin plăcute.

Numim ca fiind un „eșec”, acel moment sau acea întâmplare în care ați trecut prin emoții negative, prin dezamăgiri, prin clipe în care v-ați simțit triști, rușinați sau disperați. De cele mai deseori ne descrieți situații care fie au avut loc la școală (atunci când poezia a fost recitată în alt mod decât acela pe care ți l-ai propus), fie discutăm despre o neînțelegere care a avut loc în cercul de prieteni (în urma căreia ai rămas dezamăgit de amicul în care aveai mare încredere), fie în familie a avut loc un conflict (după care te-ai simțit zdrobit și confuz), ori a fost să fie un eșec în activitățile extrașcolare în care ești implicat (muzică, dans, sport de exemplu), sau ceva nu a mers cum ți-ai dorit în hobby-ul pe care-l practici.

În astfel de situații și în multe altele, noi, consilierii de la Telefonul Copilului, pentru început te încurajăm „Capul sus!” și, prin mulțimea de emoții și trăiri negative pe care le simți acum, să lași zâmbetul să apară pe fața ta. Iar fiind cu capul sus, caută un nou scop, un nou început, un gând mai bun și putere cu care să realizezi alte performanțe, care, cu siguranță, te vor ajuta să treci mai ușor peste momentele de eșec. Ne-am inspirat din situațiile mai puțin plăcute despre care discutăm cu voi la telefon și din răspunsurile la întrebările: „Ce să fac mai departe?”, „Cine sunt eu acum?”, „Cum să trec peste această situație?”, „De ce prietenii trădează ori ne dezamăgesc?” sau „Cum să procedez în așa momente?” și am formulat câteva sfaturi pentru voi, în versiunea unor reguli.

 • Întotdeauna există o cale de mijloc într-o neînțelegere cu prietenii – o găsiți împreună prin comunicare și ascultare reciprocă! Nu căutăm vinovatul.
 • Chiar dacă a fost să treci prin momente mai dificile, care te-au făcut să te simți rușinat, rămâi tot TU, un băiat/o fată bravo, cu multe ambiții și visuri care abia așteaptă să fie realizate!
 • Ne dăm seama că nu e un moment tocmai plăcut pentru tine, de-aceea îți sugerăm să-ți păstrezi calmul, fiindcă în liniște apar cele mai geniale idei!
 • Eșecul face și el parte din viața noastră – cu multă muncă și efort acesta poate fi depășit!
 • Un eșec nu este o tragedie. Privește-l ca pe un eveniment curajos din care ai avut destule de învățat!
 • Trebuie să învățăm să facem față anumitor provocări, pentru că fără acestea, noi sau activitatea în care participăm, nu vom/va progresa!
 • Oamenii din viața noastră s-ar putea să ne dezamăgească, posibil din simplul motiv că nu cunosc care ne sunt așteptările față de ei!
 • Tu nu ești zdrobit, tu doar înveți, iar asta presupune că mai și greșești!
 • Cine a promis că va fi ușor? Mergi înainte, încearcă de mai multe ori. N-ai nimic de pierdut. Ai doar de câștigat noi experiențe.
 • Caută în tine tot de ce ai nevoie. Încrederea tot în tine o găsești. Totul de ce ai nevoie deja există în interiorul tău: curajul, creativitatea, puterea, satisfacția!
 • Și un pic de răbdare!

Telefonul Copilului 116111 este disponibil gratuit, 24/24, pentru a analiza împreună situația dificilă prin care treci. Noi îți asigurăm confidențialitate și anonimat.