Siguranța este în mâinile tale!

Ai voștri tot publică fotografii cu voi pe Internet?

Copii, știm că mulți dintre voi aveți un cont pe rețele sociale. Mulți dintre voi aveți și părinți care au conturi pe rețele sociale. Și mulți din acești părinți iubesc să publice fotografii împreună cu voi sau doar cele cu voi. Iată, anume acest subiect l-am discutat la Telefonul Copilului cu Andrei, un adolescent în vârstă de 13 ani.

Mesajul lui Andrei către noi era: „Salut!!! Am obosit să mă tot cert cu părinții mei. Au urâta obișnuință de a mă fotografia și a-mi publica fotografiile pe Facebook la ei. Cel mai enervant este că mai adaugă și niște comentarii acolo. Ceva de genul: „Puiul nostru joacă fotbal!”, „Andrei e supărat azi!”, „Ajutorul părinților!” La început mă etichetau. Desigur, i-am șters din lista mea de contacte. S-au supărat, dar le-a trecut. Publicarea fotografiilor însă continuă. I-am rugat să le înlăture, dar parcă nu aud. Adică ei sunt părinții și fac ce vor cu fotografiile cu mine. De la o vreme încoace am probleme serioase din cauza lor. Colegii de clasă au văzut careva fotografii și comentarii. Au început să râdă de mine și să mă poreclească. Nu știu ce să fac. Îmi vine să le stric computerul acasă.”

Dragii noștri, da, voi aveți dreptul să le cereți părinților să nu publice fotografii cu voi  în rețele sociale fără acordul vostru. Părinții ar trebui să vă ceară părerea atunci când o fac și, da, din nou, este foarte corect să nu doriți să fiți etichetați, chiar dacă acceptați ca aceste imagini să ajungă în spațiul virtual.

Presupunem că nu numai Andrei a fost într-o astfel de situație neplăcută. Ascultându-l, ne-am dat seama cât de mult îl deranjează acest lucru și îl face să simtă frustrare, supărare și tristețe.

Întrebarea din partea voastră, ca și cea care a fost din partea lui Andrei, ar fi: Cum facem ca părinții să ne întrebe dacă acceptăm sau nu ca o fotografie de-a noastră să apară în Facebook, Odnoklassniki sau altă rețea socială?

  • Discutați cu părinții despre cum o fotografie sau alta vă poate strica imaginea și reputația în fața colegilor și prietenilor. Explicați-le că multe situații de hărțuire în școală apar anume de la astfel de imagini.
  • Părinții voștri poate cunosc mai puține de-ale Internetului. Informați-i că tot ce ajunge acolo poate fi ușor descărcat, republicat și distribuit. Internetul nu are butonul Ștergere!
  • Scrieți în Google numele și prenumele vostru. Apăsați butonul Căutare. Răsfoind diferite pagini WEB care se deschid, puteți ușor găsi informația publică despre voi. La fel și fotografiile. Explicați părinților că aceste fotografii publicate de ei vă lasă o amprentă digitală!

Înțelegem că nu este ușor să aveți astfel de discuții cu părinții. Vă recomandăm să o faceți fără a-i învinovăți că vă creează probleme. Chiar dacă o fac, este mai mult involuntar, din simpla dorință de a se lăuda lumii virtuale cu copiii lor.

La Telefonul Copilului 116 111 putem discuta cu voi mai mult despre cum puteți duce o astfel de discuție cu părinții voștri.