Sfaturi pentru părinți

Tabu ori necesitate? Sau cum să le vorbim corect copiilor despre sex...

Fiecare părinte ajunge să treacă prin clipe de disconfort și stânjeneală atunci când aude de la copilul său întrebarea: ,,Ce înseamnă sex?’’ Unii părinți chiar se sperie de această întrebare și încearcă cu tot dinadinsul să evite un răspuns clar şi explicit.

O astfel de abordare a părinților se explică de cele mai multe ori prin faptul că în familiile lor acest subiect de discuție a fost întotdeauna tabu, iar principiile şi educația le interzice să discute cu copiii despre așa ceva. Norocoși sunt copiii a căror părinți nu au frică să vorbească cu ei despre subiecte ce ţin de dezvoltare sexuală și, inclusiv, sex.

Dragi părinți, este important să cunoașteți că totul ce consideraţi tabu, dimpotrivă, generează cea mai mare curiozitate. Copiii vor întreba, vor căuta și vor utiliza în comunicarea lor ceea, despre ce vă este frică să le vorbiți atunci când vă întreabă.

Este recomandat și trebuie să li se explice copiilor lucruri despre dezvoltare sexuală și sex în dependență de vârstă și gradul de maturitate. Dacă nu părinții sau rudele acasă, atunci o vor face prietenii din gașcă, amicii mai mari sau Internetul. Oricare ar fi sursa de informație în afara casei sau a școlii, ea poate crea copilului imagini și interpretări eronate. Astfel, copilul învață că a vorbi despre sex într-un mod vulgar printre prieteni sau în stradă este ceva foarte cool. Sau, din contra, copilul pufnește în râs ori roșește atunci când aude că se discută despre un subiect tabu în familia sa. Influenţat de anumite concepţii de gaşcă şi filme americane despre adolescenţi, copilul încearcă să trăiască senzaţii tari, ştiind foarte puţin despre corpul său şi despre consecinţele unei astfel de experienţe. Din păcate, urmările sunt foarte neplăcute şi chiar îngrijorătoare – numărul în creştere al sarcinilor la adolescente şi al infecţiilor cu transmitere sexuală printre tineri.

Psihologii recomandă ca deja pe la vârsta de 3 ani copiilor trebuie să li se explice că băiețeii și fetițele au corpurile diferite și trebuie să meargă la săli de baie diferite. Pe parcursul dezvoltării sale, copilul trebuie învățat cum se numesc corect organele sexuale la băieți și la fetițe. Întrebarea referitor la sex trebuie de asemenea abordată în sânul familiei cu copiii preșcolari. Ei trebuie să învețe că sexul este o relație de dragoste, încredere între doi maturi care se iubesc, așa cum ar fi, de exemplu, părinții. Iar la vârsta de 7-8 ani este bine să li se vorbească mai mult despre modificările fiziologice din corpul lor.

Până la începutul pubertăţii fetiţele trebuie să fie treptat pregătite de apariţia primei menstruaţii, iar bă­ie­ţe­ii să cunoască despre poluţie. Sunt momente foarte importante care, fiind discutate cu copiii, îi pre­gă­tesc pentru o nouă etapă a dezvoltării lor fiziologice. Pregătirea copiilor este importantă pentru ca ei să nu treacă printr-un acces de panică şi frică atunci când îşi dau seama că ceva se întâmplă cu organismul lor.

Dragi părinţi, prindeţi la curaj atunci când vine momentul să discutaţi cu copiii-adolescenţii despre ceea ce înseamnă o relaţie sexuală. Chiar dacă ei pot să vă replice că nu au nevoie de o astfel de discuţie, faceţi să înţeleagă că nimeni nu poate cunoaşte aceste lucruri mai bine decât un adult care deja a trecut prin toate aceste momente. Explicaţi-le copiilor dumneavoastră că actul sexual nu este ceea ce prezintă filmele pentru adulţi, privite pe ascuns cu prietenii şi că fiecare îşi asumă o anumită răspundere şi urmări atunci când hotărăşte pentru prima dată la o relaţie sexuală. Puneţi accentul pe dragoste, respect şi încredere. Vorbiţi-le despre cum să se protejeze corect şi despre faptul că le veţi fi mereu alături pentru a le oferi un sfat şi suport. Metoda de a speria ,,Te omor, dacă aflu că...’’ nu este una din cele mai bune, pentru a-l face pe copil să fie sincer şi deschis cu dumneavoastră.

Dacă nu ştiţi cum să purtaţi o discuţie corectă cu copilul Dvs., nu ezitaţi să vă informaţi. Puteţi suna la Telefonul Copilului 116 111, pentru a cere sfatul specialistului referitor la comunicarea cu copilul pe un subiect din cele menţionate mai sus. Şi nu în ultimul rând puteţi afla multă informaţie şi sfaturi utile de la psihologi pe diferite site-uri de specialitate, pe care vi  le putem recomanda.
Skype: TelefonulcopiluluiMoldova116 111
24/24. Gratuit. Confidenţial şi anonim