Sfaturi pentru părinți

Părinți și copii la psiholog!!

 “Va putea psihologul să ma ajute să fac faţă în educarea copilului meu?” această întrebare deseori apare la părinţii ce apelează la Telefonul copilului 116 111. În acest articol ne vom strădui să analizăm situaţia, şi să înţelegem care este totuşi rolul psihologului în relaţia părinte-copil. Trăim într-un secol când comunicarea reală ocupă tot mai puțin loc în relațiile interpersonale. Ritmul accelerat de viață, apariția rețelelor de socializare, problemele cotidiene și grijile care vin una după alta în viața oamenilor, îi fac să devină mai puțin deschiși în a-și exterioriza gândurile și emoțiile.

Dacă e să ne referim la cadrul familial, putem spune că problema lipsei de comunicare care duce la apariția problemelor de relaționare îi afectează tot mai mult pe părinți și copii. În rezultat, avem părinți mereu nemulțumiți de odraslele lor și copii care își cred părinții ca fiind persoanele cele mai indiferente, în alte cazuri exasperante sau cicălitoare din viața lor.

Indiferent de vârstă, spectrul problemelor apărute între părinți și copii este diferit. Apar întrebările: Ce este de făcut? Cum procedez eu ca copil? Cum procedez eu ca părinte?

Soluțiile pe care fiecare din actorii conflictelor le aleg sunt diferite în dependență de vârstă, mediu, informare și dorință de slăbire a tensiunii apărute. Sunt însă cazuri când nimic nu mai funcționează și nicio metodă nu pare să fie eficientă. În toate aceste situații stresante și frustrante, cuvântul ,,psiholog’’ pare a fi colacul de salvare.

Mulți părinți nu înțeleg rolul psihologului. Unii percep mersul la psiholog ca o rușine, crezând că astfel vor părea neajutorați și incapabili de a-și rezolva individual problemele.

Vrem să spunem că niciuna din temerile menționate mai sus nu este întemeiată. În primul rând, a merge la psiholog, înseamnă a căuta îndrumarea unui specialist care vede lucrurile obiectiv și îl îndrumă pe cel aflat în dificultate să ia o decizie, să acționeze, să obţină mai multă încredere în sine și să vadă problema ca o situație ce are una sau câteva soluționări. Apoi, psihologul nu este psihiatrul care vine cu soluții ce prevăd tratament medicamentos. Și psihologul nu îți va scoate în vileag niciodată problema, nu te va discuta cu nimeni și nu te va judeca pentru ce ai făcut sau nu ai făcut.

Odată ce ai depășit frica de a te adresa unui specialist, apare întrebarea cum părinții să-și convingă odrasla să-i urmeze la o astfel de întâlnire. Dacă un copil de vârsta școlară mică este ușor pus în fața faptului, atunci preadolescentul și adolescentul va manifesta împotrivire în a-și împărtăși unei persoane străine gândurile și emoțiile. Replicile de tipul: ,,Ce mai vrei oare de la mine?’’, ,,Eu nu sunt bolnav/ă!’’, ,,Nu am nevoie de ajutorul nimănui!’’, ,,Du-te singu/ă dacă ai nevoie!’’, vor însoţi astfel de situaţii. Nu este cazul pentru părinţi de a intra în panică şi pentru copii de a face isterie. Orice propunere trebuie negociată şi discutată. Părinţii trebuie să înţeleagă că adolescentului îi este greu să accepte ceva ce i se impune, iar adolescentul nu trebuie să privească lucrurile din perspectiva că se face ceva contrar voinţei lui. Un rol deosebit îi revine părintelui în astfel de situaţii, de a explica copilului că un psiholog nu este cel care tratează de boli psihice sau pune diagnoze categorice. Copilului trebuie adus la cunoştinţă că vizitele la psiholog nu sunt centrate strict pe el, dar şi pe unul sau ambii părinţi. Discuţiile cu psihologul privesc toţi membrii familiei şi că acest specialist nu este cel care spune cum să te comporţi într-o situaţie sau alta, dar cel care, având o pregătire ştiinţifică şi practică foarte bună, identifică unele probleme şi facilitează găsirea unei soluţii.

Totuşi, nu trebuie să supraevaluăm serviciile unui psiholog. El nu este cel care citeşte gândurile şi dă pilula magică a tuturor problemelor. În relaţiile părinte - copil, el este doar cel care îţi propune să descoperi singur căi de a stabili un contact mai sigur şi a depăşi barierile psihologice ce stagnează dezvoltarea unei relaţii de încredere şi empatie!!!

Dacă sunteţi adult şi...

…cunoaşteţi copii ale căror drepturi sunt încălcate?
... cunoaşteţi cazuri despre abuz, neglijare sau discriminarea copiilor?
...aveţi nevoie de consultaţie psihologică pentru un dialog eficient cu copilul?

116111
Skype: TelefonulcopiluluiMoldova116 111
24/24. Gratuit. Confidenţial şi anonim