Sfaturi pentru părinți

Corpul îi aparține copilului!

Acasă – părinții sau îngrijitorii, la școală – profesorii și educatorii. Acestea sunt cele două medii importante, unde fiecare copil, pe lângă faptul că îi sunt acoperite esențialele nevoi de hrană, căldură, iubire, cunoștințe, învață de la cei adulți conștiința de sine și responsabilitatea pentru propriul corp.  A-i cultiva unui copil conștiința și responsabilitatea față de corpul său înseamnă a-l învăța că absolut nimeni – nici chiar cei în care el are încredere – nu au dreptul să facă nimic din ceea ce i-ar provoca disconfort fizic și emoțional, stânjeneală, frică sau durere.

Abuzul sexual împotriva copiilor este cea mai gravă crimă și reprezintă mult mai mult decât o infracțiune comisă asupra unui copil. Orice copil abuzat sexual suferă pe termen lung și scurt. Nefiindu-i acordat ajutorul cuvenit, poate fi marcat pentru o viată întreagă de trauma prin care a trecut în copilărie.

Un abuz sexual trebuie prevenit în orice mediu, la copii de orice vârstă, chiar dacă mulți părinți sau îngrijitori ar susține cu fermitate că aceasta nu ar putea să le se întâmple copiilor lor.

Un copil trebuie învățat despre părțile corpului său și rolul acestora.

Un copil trebuie învățat că al său corp îi aparține numai lui.

Un copil trebuie învățat că anumite atingeri concrete stânjenitoare nu sunt acceptabile, nici chiar din partea persoanelor pe care le cunoaște foarte bine.

Un copil trebuie învățat că dacă cineva îl roagă să păstreze un secret de care lui îi este frică, atunci acesta este un secret urât și rău, care trebuie împărtășit cuiva de încredere.

Abuzul sexual asupra copiilor poate avea loc și în mediul familial, acolo unde, la prima vedere, copilul este totdeauna iubit și protejat. Abuzatorul poate fi și o persoană în care copilul are încredere sau este foarte apropiat de aceasta. Abuzul sexual asupra copiilor poate avea loc și în mediul extern al familiei, iar copilul, din frică și neîncredere, poate ascunde anumite lucruri care i s-au întâmplat.

Stimați îngrijitori și părinți, învățați copilul despre importanța corpului său și despre faptul că tot ce provoacă corpului senzații neplăcute nu se permite și imediat trebuie povestit unui adult în care au încredere.

Sunați la Telefonul Copilului 116 111 dacă aveți o preocupare cu referire la un copil pe care îl cunoașteți.