Sfaturi pentru părinți

Cum să-i vorbesc copilului meu despre corpul lui

Relația părinte-copil presupune o comunicare armonioasă a acestora. O temă importantă care este necesar a fi abordată în discuție, este cea despre corpul copilului. Una din regulile de bază în discuțiile cu copilul despre corp și schimbările care survin este de a explica acestuia particularitățile corpului. Este recomandat de a concentra atenția copilului nu la „cât de bine arată”, ci la „cât de sănătos/oasă arată”: „Ești foarte sănătos/oasă. Pari fericit/ă”.

Este important ca din fragedă copilărie să educi copilului respectul față de propriul corp și importanța igienei personale. Nu se recomandă a-i vorbi copilului cât de mult a slăbit sau că a adăugat ceva kilograme, de a-i spune foarte des că arată nemaipomenit. Din contra, este bine să fie apreciate calitățile și aptitudinile copilului.

De asemenea nu este recomandată criticarea propriului corp sau al unei persoane străine în prezența copilului, fiindcă acesta imediat va face în minte unele conexiuni și comparații, mai ales în perioada adolescenței, când au loc schimbări cantitative și calitative majore în corpul copilului. Adolescenții, fiind influențați de modele din exterior, își creează percepții greșite despre un corp perfect. Discutând cu copilul despre acestea și explicându-i că ceea ce se prezintă pe ecranele TV și în reviste este publicitate, retușare cu scopul de a vinde un produs, copilul poate ajunge la concluzia că de fapt corpul fiecăruia este unic și frumos.

Dacă e să ne referim la diete, ele nu trebuie să fie prezente în viața copilului. Astfel că în discuția cu copilul despre corpul său sunt admiși sau chiar bineveniți termenii de hrană sănătoasă, de mișcare și de adoptarea unui stil de viață echilibrat. În acest context, venim cu ideea ca părintele să întărească stima de sine a copilului său, să-l încurajeze pe copil să fie el însuși, să nu caute să semene cu cineva. Încurajarea copilului să facă sport, să fugă, să facă ciclism, baschet, volei antrenează capacitatea lui de a lucra în echipă și de a fi lider. Nu obligați copilul să facă ceea ce nu iubește, inclusiv sport.

Încrederea în sine este importantă indiferent de circumstanțe. Din acest motiv aceasta trebuie antrenată pe măsură, la fel ca și respectul față de alții și față de sine.

Părinții învață copilul cum trebuie să aibă grijă de igiena corporală și a hainelor, ceea ce face ca în definitiv copilul să-și iubească corpul, așa cum este el, și că un lucru foarte important ar fi ca să conștientizeze că de fapt corpul e doar un recipient pentru suflet, care trebuie șlefuit frumos.

În situații în care aveți careva întrebări referitor la dificultăți de a vorbi cu copilul despre schimbările care apar în corpul lui,  așteptăm apelurile Dvs. la Telefonul Copilului 116 111. Serviciul este disponibil 24/24 de ore de pe toate rețelele telefonice din Republica Moldova și este gratuit, anonim și confidențial.