Sfaturi pentru părinți

Copiii simt dublu…

Părinţii sunt pentru copii modele, pe care, încă din copilărie, aceştia încearcă să le urmeze. Mama şi tata sunt stâlpii de sprijin pentru copil. Furnizori de dragoste şi energie. Şi, cel mai important, furnizori ai sentimentului de securitate.

Atunci însă când între părinţi apar certuri şi neînţelegeri, copilul se pomeneşte în situaţia de a balansa între alegerea unui model sau altul. Unei părţi sau alteia. Sentimentul de securitate se pierde imediat în momentul când părinţii încearcă să atragă copilul de partea fiecăruia dintre ei.

Psihologii de la Telefonul Copilului atenţionează părinţii să fie foarte precauți la comportamentul lor în situaţia unui conflict de familie: ceartă, proces de divorţ, neînţelegeri între rude etc. Copiii sunt foarte sensibili la relaţiile dintre părinţi. Încercarea de a demonstra protecţie excesivă faţă de copil, paralel cu tendinţa de a păta şi denigra cumva imaginea celuilalt părinte în ochii copilului, poate avea urmări foarte grave.

Mulţi părinţi, fiind complet cufundaţi în probleme şi situaţii stresante, dorind să câştige sprijinul copilului, făcându-l aliat, şi dorind să-l pedepsească cumva pe partener, provoacă inconştient copilului o mare suferinţă cu urmări pe termen lung. Astfel, copilul poate trăi un sentiment de vinovăţie, care se manifestă printr-o stare accentuată de nelinişte. Copilul pierde încrederea în sine. Chiar dacă, la un moment, copilul ia partea unui părinte, se poate întâmpla ca el să se îndepărteze de ambii părinţi. Dorinţa de a se refugia de stresul provocat de conflictele familiale poate duce la riscul consumului de substanţe toxice sau alăturarea unor cercuri dubioase. Deseori, aflat în epicentrul conflictelor dintre părinţi, copiii se simt singuri, uitaţi şi abandonaţi.

Stimaţi părinţi, conflictele în familie sunt o temă foarte delicată şi sensibilă pentru fiecare. Copiii simt dublu acele stări neplăcute şi negative prin care trece fiecare dintre părinţi. Evitaţi să vorbiți de rău pe celălalt părinte în faţa copilului. Explicaţi-i cât mai des copilului că, indiferent ce se întâmplă în familie, îl iubiţi ambii la fel de mult.

Încercaţi să rezolvaţi problemele adulţilor între adulţi, fără implicarea copiilor! Manipularea cu ei face rău în primul rând lor!

Cereţi ajutorul specialistului la Telefonul Copilului 116 111. O comunicare corectă vă asigură o relaţie sănătoasă şi de încredere cu copilul Dvs.!