Sfaturi pentru părinți

Copii, fotografii şi internet…

Vizitând reţelele de socializare, zi de zi, descoperim o lume întreagă a fotografiilor reprezentând copii de diferite vârste. Începând cu bebeluşi în primele lor zile de viaţă şi, de încolo înainte, imagini dintre cele mai diferite şi colorate, unde copilul fie că face băiţă, fie că este hrănit, fie că este înconjurat de rude sau părinţi. Şi, în majoritatea acestor cazuri, vorbim despre imagini plasate în spaţiul virtual chiar de părinţi sau de apropiaţii acestora.

Lista situaţiilor şi împrejurărilor, în care vedem copii în imagini pe reţelele de socializare, poate fi una foarte lungă şi, mulţi dintre noi, adulţi fiind, admitem ca aceste imagini, prin faptul că le distribuim, le apreciem sau lăsăm câte un comentariu prin care ne exprimăm admiraţia; să ajungă la vederea persoanelor străine, necunoscute, poate chiar dubioase.

 

Un alt lucru foarte des întâlnit în rândul părinţilor este crearea unei identităţi virtuale a copilului la o vârstă la care acesta nici nu conştientizează ce înseamnă Internet. Şi, voilà, în reţele de socializare, vedem profiluri ale copiilor cu fotografii din cele mai diferite, dar şi cu informaţii exacte despre nume, prenume, adresă, toată lista de rude, plus o mică descriere despre când şi cum copilaşul a făcut o şotie sau a traversat o situaţie amuzantă.

Presupunem că răspunsul la întrebarea de ce fac părinţii acest lucru ar fi ceva de genul că postarea fotografiilor sau editarea profilelor cu numele şi pozele copiilor nu au alt scop decât a împărtăşi bucuria şi mândria de a fi părinţi, având nişte copii atât de minunaţi, în special pentru ca rudele care văd mai rar copilul să poată urmări evoluţia şi creşterea acestuia etc.

Oricare ar fi argumentele, în primul rând, dragi părinţi, dorim să vă atenţionăm că una dintre misiunile primordiale ale dumneavoastră este cea de a proteja copilul. Când vorbim despre protecţia copilului, ne referim şi la responsabilitatea de a limita şirul persoanelor care au acces la imaginile copilului doar la cele bine cunoscute (rude, persoane din cercul de încredere a familiei), astfel ca nu orice utilizator al reţelelor de socializare să aibă acces la ele.

Or, nu puţine au fost cazurile când părinţi din diferite părţi ale lumii au descoperit imagini ale copiilor lor folosite în scopuri comerciale pe brandurile unor produse. De unde fură aceste poze agenţii escroci? Evident, din reţelele de socializare.

În viaţa reală învăţăm copiii să nu dea adresa persoanelor străine, să nu arate unde locuiesc, iar în mediul online chiar noi, părinţii, suntem cei care plasăm informaţie cu caracter personal despre copil (nume, prenume, locul de trai şi instituţia pe care o frecventează). Ştiţi oare cum poate fi folosită această informaţie de persoane rău intenţionate? Mai ales că printre aceste persoane pot fi şi abuzatori de copii, pentru care fotografiile copiilor ar fi sursa de alimentare a fanteziilor  perverse ale acestora sau chiar un imbold de a întreprinde alte acţiuni urâte, având la dispoziţie toate datele despre identitatea copilului.

Un alt lucru important aici de menţionat este faptul că imaginile, odată postate, chiar dacă sunt înlăturate din profil, rămân în memoria incomensurabilă a Internetului Aceasta ar însemna că fotografia cu copilul dumneavoastră, postată astăzi şi înlăturată mâine, poate fi găsită şi peste mai mulţi ani. Şi nu în ultimul rând, alt lucru despre care dorim să vorbim aici este dreptul copilului de a alege care dintre imaginile sale să apară în spaţiul public. Fiind la o vârstă când nu are capacitate de discernământ, când nu îşi poate proteja singur identitatea, riscaţi să îl puneţi, pe viitor, în situaţii foarte neplăcute şi jenante, atunci când o imagine de a sa, copil fiind, este descoperită de cineva din colegi, rude, prieteni etc. în ipostaze deloc plăcute.

Aşadar, dragi părinţi, fiţi atenţi la imaginile copiilor pe care le postaţi în spaţiul virtual. Evitaţi editarea fotografiilor cu detalii privind numele copilului şi locurile pe care le frecventează. Evitaţi publicarea imaginilor când copilul face băiţa sau alte imagini care peste ani ar putea să-i afecteze imaginea de sine şi reputaţia. Restricţionaţi accesul persoanelor străine la profilurile unde aţi publicat imagini cu copii. Fiţi atenţi la concursurile dubioase care cer fotografii şi date despre copil. Păstraţi pentru arhiva personală totul ce este mai personal şi ţine strict de familia dumneavoastră.

Accesaţi portalul web www.siguronline.md ! Un specialist al Centrului Internaţional „La Strada” vă va ajuta să aflaţi mai multe detalii despre navigarea sigură pe Internet.

Învăţaţi să vă protejaţi copiii şi în mediul online!