Ni se întâmplă tuturor ...

Ni se întâmplă tuturor să avem sentimentul că lumea se învârte în jurul unei singure persoane, cea cu gândul la care adormim și tot cu ea în gând ne trezim. Ni se întâmplă tuturor să avem senzații de gol la stomac, să roșim brusc, să ne fie cald și peste o clipă să tremurăm „de frig”, când o/îl vezi. Ni se întâmplă tuturor să nu ne mai fie foame, să nu ne putem concentra la lucrurile cele mai simple, să nu mai știm ce zi este azi, când ne trezim, după o noapte nedormită, în care tot el/ea ne-a fost în gând. Ni se întâmplă tuturor ca doar o privire spre el/ea să ne facă să înțelegem totul.

Dar de ce se întâmplă toate astea?

Răspunsul pare a fi unul simplu, dar nu, nu e vorba de dragoste. Avem în vedere emoția  îndrăgostirii. Probabil vă adresați întrebarea „Ce-i atunci asta, îndrăgostirea, dacă nu-i dragoste?”

Despre îndrăgostire putem spune că este un pas spre dragoste, dar care nu întotdeauna ne aduce anume la dragoste. Uneori se poate întâmpla ca relația să se încheie după ce perioada de îndrăgostire se termină. Aceasta se întâmplă deoarece nu avem cu ce întreține un sentiment atât de profund, cum este dragostea.

Pentru a deosebi sentimentul dragostei de emoția numită îndrăgostire, am ales pentru tine câteva mituri. Acestea sunt mituri ale iubirii și, totodată, credințe ale unei persoane în perioada îndrăgostirii.

  1. Iubirea adevărată învinge totul. Din păcate, nu este suficient să iubești un om pentru ca lucrurile neplăcute nouă să se schimbe. Pentru a produce schimbare în relație este nevoie ca atât tu, cât și iubitul/a tău/ta să faceți câte ceva pentru asta. De exemplu, să  discutați despre dificultățile pe care le întâmpinați, să luați decizii împreună, să vă respectați alegerile unul altuia etc.
  2. Iubirea se recunoaște la prima vedere. Iubirea adevărată se recunoaște în timp, deoarece ea se construiește având la temelie încrederea, responsabilitatea, dăruirea, respectul – lucruri care le obținem atunci când cunoaștem mai bine persoana ce ne este alături și atunci când acceptăm această persoană, atât de specială, așa cum este.
  3. Pentru fiecare dintre noi există doar o singură persoană, „un suflet pereche”. Chiar dacă vom avea lângă noi cea mai potrivită persoană, întrebarea „oare el/ea este sufletul meu pereche?” are să ne apară în minte. Din acest motiv venim cu sugestia să fiți deschiși atunci când aveți un om drag alături, să dăruiți și să primiți, atâta timp cât vă simțiți bine unul cu celălalt.
  4. Partenerul îmi va satisface toate dorințele. Nimeni nu ne poate satisface toate dorințele, ele izvorăsc din noi și doar noi le putem stăpâni. Ar fi egoist din partea noastră să cerem unui om, pe care încă și mai pretindem că-l iubim, să facă tot ce-i zicem. Egoismul este un „oaspete” nedorit în dragoste.
  5. Dacă există atracție sexuală, există și dragoste. Este adevărat că aceste două componente se completează reciproc într-o relație fericită, dar nu e numaidecât să fie o indisolubilă legătură între ele. Avem în vedere că mai degrabă ar exista atracție sexuală atunci când este dragoste, dar nu neapărat și invers. Acest lucru s-ar datora faptului că iubirea este un sentiment foarte complex, care activează o mare parte din simțurile noastre, printre care și atracția sexuală.

Cu siguranță, dacă v-am întreba pe voi, ați putea completa această listă cu încă multe credințe, și e bine să fie așa. Numele a ceea ce simțim este unul și același, dar modul în care aceasta ne schimbă gândirea, comportamentul, viața în general, la fiecare este diferit. Din acest motiv vă invităm să împărtășiți cu noi gândurile și trăirile voastre la Telefonul Copilului 116 111, care este disponibil 24/24 de ore și este gratuit de pe toate rețelele telefonice din Republica Moldova.

Vă asigurăm o discuție prietenoasă, anonimă și confidențială.