Frații și surorile mai mici

În familia ta a avut loc o schimbare și de acum înainte tu nu mai ești singurul copil în familie. În familia ta a mai apărut un frățior sau o surioară. Pare a fi ceva neobișnuit și necunoscut în același timp. Într-un singur moment ție îți pare că se schimbă multe lucruri. Tot mai multă lume se agită în jurul celui mic, apar noi responsabilități și treburi casnice, dar un alt lucru care te deranjează – îți pare că părinții îți acordă și petrec mai puțin timp cu tine decât până la apariţia celui mic.

Ești supărat și te simți singur? Noi putem încerca să-ți dăm câteva sfaturi și sugestii:

1. Într-o familie toți copiii sunt egali pentru părinții lor. Chiar dacă mai este o soră sau un frate mai mic, pentru mama, tata, bunei sau alți frați tu rămâi la fel de important și scump.

2. Dacă îți pare că părinții acordă mai mult timp și atenție fratelui sau surorii mai mici, este din cauza că ei, cei mai mici, sunt foarte neajutorați și slabi. De-aceea aceştia deseori plâng și trebuie liniștiți.

3. Tu ai marea onoare să devii un model pentru fratele sau sora ta. Cere mamei sau tatălui să-ți dea careva sarcini de a-l ajuta pe cel mic. Arată-i cum este corect și bine să se joace, să strângă lucrurile, să pronunțe numele celor mai mari sau să se îmbrace.

4. Povestește-le prietenilor și colegilor tăi despre fratele sau sora ta. Fă-le cunoştinţă prietenilor cu fratele sau sora ta și petreceți timpul împreună.

5. Când mama sau tata îți propun să mergeţi împreună la plimbare, nu refuza, plimbaţi-vă cu toată familia.

Părinții tăi te iubesc și vor avea mereu grijă de tine. Bucură-te că ai pe cineva mai mic lângă tine și că puteți împărți împreună tot ce vi se întâmplă.

Dacă doreşti să vorbeşti despre problema ta, sună sau scrie!

116 111
Skype: TelefonulcopiluluiMoldova 116 111
24/24. Gratuit. Confidențial şi anonim