Despre informare corectă, sex, sarcină și contracepție…

Dragii noștri, ajungând la vârsta adolescenței, când corpul vostru din punct de vedere biologic suferă foarte multe schimbări, când multe schimbări se produc și la nivel psihologic, este foarte firesc ca să vă apară astfel de întrebări. Tema sexualității apare frecvent în filme, publicitate, cărți, reviste etc. Este foarte bine că doriți să vă informați. Important este să vă informați din surse cât mai veridice!

Nu întotdeauna cei adulți sunt gata să vă dea careva explicații. Cauza poate fi că ei nu vor sau ei nu știu cum să o facă mai bine. Ați putea spune că sunt o mulțime de alte surse de unde puteți afla multe, fără a vă pune pe voi sau părinții și rudele în situații incomode. Astfel îi întrebați pe prieteni, cunoscuți mai mari, explorați Internetul etc.

Vestea rea este că nici Internetul, nici filmele la televizor, nici chiar unii amici mai mari care pare că știu multe, nu vă pot da explicații corecte, pe care voi chiar trebuie să le cunoașteți. Nu tot ce vedeți și auziți este așa cum pare la prima vedere. Filmele și Internetul sunt deseori o camuflare a lucrurilor reale. Vorbind despre sex și sexualitate, vorbim despre sănătatea voastră și despre consecințele unor acțiuni mai puțin gândite. Mit este că sexul întotdeauna este o dovadă de dragoste și maturitate. Mit este că nu ție nu ți se poate întâmpla nimic rău. Nu sunt mituri însă sarcinile nedorite, bolile cu transmitere sexuală, rănile fizice și sufletești ale unei relații sexuale începute atunci când organismul încă nu este pregătit, iar cunoștințele despre protejare sunt foarte și foarte scunde.

La vârsta frumoasă pe care o aveți, deseori vă îndrăgostiți. Poate fi anume această etapă când doriți sau sunteți tentați să încercați ceva mai mult. Multe decizii vă aparțin. Vă aparține însă și responsabilitatea și obligația de a avea grijă de corpul și sănătatea voastră. O relație între doi tineri îndrăgostiți poate fi și mai frumoasă atunci când acești tineri sunt informați corect despre ce înseamnă să întreții un raport sexual, care sunt mijloacele de protecție și care sunt urmările raportului sexual.

Concluzia finală ar fi că orice adolescent are nevoie de informare de calitate. Această informare o puteți cere de la un adult care știe și nu îi este incomod să vorbească deschis, de la un specialist din cadrul unei instituții pentru tineri (în fiecare raion al țării sunt centre de sănătate prietenoase tinerilor).

Sau de la Telefonul Copilului 116 111, unde puteți adresa orice întrebări și vorbi nestingherit.