Cum îi ajut pe cei care mă ajută

Dragii noştri,

Consilierii de la Telefonul Copilului vorbesc deschis cu voi despre orice vă interesează, oricare întrebare  ați avea, suntem pregătiți să vorbim despre ea și să găsim soluții împreună. În multe apeluri voi ne spuneți că a-ți obosit să îndepliniți „cerințele”, „comenzile” părinților. În acest sens, încercăm să vă explicăm că aceste „comenzi” sunt un semn bun că părinții au încredere în voi.  În cazul în care ați fost rugați de părinți să iai fratele mai mic de la grădiniță sau să cumperi pâine, aceasta, înseamnă de fapt că părinții știu că „Tu poți” și „Tu te vei descurca”.  Astfel, iată și dovada că “Tu crești” și „Tu te maturizezi”.

Ni se întâmplă tuturor ...

Ni se întâmplă tuturor să avem sentimentul că lumea se învârte în jurul unei singure persoane, cea cu gândul la care adormim și tot cu ea în gând ne trezim. Ni se întâmplă tuturor să avem senzații de gol la stomac, să roșim brusc, să ne fie cald și peste o clipă să tremurăm „de frig”, când o/îl vezi. Ni se întâmplă tuturor să nu ne mai fie foame, să nu ne putem concentra la lucrurile cele mai simple, să nu mai știm ce zi este azi, când ne trezim, după o noapte nedormită, în care tot el/ea ne-a fost în gând. Ni se întâmplă tuturor ca doar o privire spre el/ea să ne facă să înțelegem totul.

Dar de ce se întâmplă toate astea?

Emoții la școală!

Dragi copii,

Vara a trecut și ați revenit din nou în sala de clasă. Înțelegem că pentru fiecare dintre voi începutul anului școlar are o anumită semnificație și, în funcție de aceasta, trăiți emoții diferite atunci când reveniți la lecții.

Pentru unii revenirea la școală este un motiv de bucurie pentru că vă revedeți colegii și sunteți mai mult timp împreună. Un nou an școlar simbolizează o etapă nouă, plină de seriozitate, așteptări de realizat și scopuri de atins. Sunteți motivați să depuneți toate eforturile pentru a trece cu bine anumite teste sau examene. Pentru alții începutul unui nou an școlar aduce tristețe și mâhnire, deoarece reîncepe perioada zilelor încărcate cu lecții și teme pentru acasă, mai puțin timp liber pentru ocupațiile preferate și multe alte sarcini obositoare. Posibil cineva chiar are frică. Simte o neliniște atunci când ceva nou începe sau alte evenimente noi urmează să se întâmple.

Despre informare corectă, sex, sarcină și contracepție…

Dragi copii,

Telefonul Copilului vorbește deschis cu voi despre orice subiect care vă interesează și despre orice gând care vă macină. Nu există „despre aceasta se poate” și „despre acesta nu se poate” de vorbit. Ne referim aici anume la acele întrebări, pe care probabil unora dintre voi le este rușine să le adreseze părinților sau altor adulți din preajmă.

Ce este sexul?”, „ De ce oamenii fac acest lucru?”, „De ce este rușine a vorbi despre aceasta?” Iată câteva întrebări din cele ce provoacă stânjeneală unor adulți când sunt întrebați de copii, iar în rândul vostru, fiind posibil un subiect tabu, declanșează glume și râsete. 

 

Fluturași în stomac

Dragii noștri prieteni, dacă citiți acest articol înseamnă că v-a intrigat titlul. Probabil, ați auzit deseori persoane spunând că simt ori au fluturași în stomac. Explicația metaforei este simplă – corpul reacționează la anumite emoții pe care omul le trăiește. Atunci când fluturașii încep a-și face de cap, înseamnă că există ceva foarte plăcut care provoacă entuziasm, exaltare, bucurie... Starea de îndrăgostire poate fi perfect asociată cu fluturașii din stomac.

Fiecare om trece mai devreme sau mai târziu prin etapa vieții numită prima îndrăgostire, primii fluturași în stomac. Este ceva foarte frumos, unic și deosebit. Și fiecare îndrăgostire are o istorie a sa, foarte diferită de cele ale altor persoane. Atunci când acest lucru se întâmplă, unii povestesc prietenilor sau celor apropiați, alții, însă, preferă să păstreze în secret sentimentele lor. Deseori secretul e păstrat atunci când persoana de care vă îndrăgostiți nici nu cunoaște despre aceasta sau nu împărtășește aceleași sentimente. Apare așa-numita suferință din dragoste, împreună cu trăiri mai puțin plăcute: tristețe, melancolie, dezamăgire, uneori chiar și furie.

Eu mă simt...

Cum mă simt acum? O astfel de întrebare pare una foarte simplă, dar pe care, probabil, v-o  adresați mai rar, dat fiind faptul că pur și simplu simțiți ceva, fără a vorbi cuiva despre aceasta.

Dragii noștri prieteni,

Cât de des spuneți că un anumit lucru vă întristează, vă bucură sau vă face să vă simțiți neplăcut? Cât de des vă adresați oamenilor care vă fac să treceți prin neliniște, tristețe, dezamăgire, nedumerire sau bucurie, veselie, plăcere, admirație etc.? Probabil, mai rar. Și aceasta din cauză că a vorbi despre emoții este mult mai complicat decât a arăta printr-un anumit comportament că ceva nu vă place sau, din contra, vă bucură.

Pe scurt despre note…

Dragi prieteni,

Timpul trece foarte repede. Iată-vă ajunși la începutul celei de-a treia lună de școală. Aveți deja multe note în catalog și peripeții vesele alături de colegi și profesori.

Se mai întâmplă, însă, ca pentru unii dintre voi amintirile legate de zilele petrecute la școală să nu fie din cele mai plăcute din cauza relațiilor tensionate care se iscă cu unii din colegii sau profesorii voștri. Care ar fi cauza acestor relații mai puțin pozitive?

Unul din răspunsuri pe care, probabil, mulți dintre voi l-ați oferi, ar fi notele. Da. Notele sunt acele cifre în catalog, care deseori creează confuzii, provoacă nemulțumire, frustrare sau chiar invidie între elevi. În același timp, notele aduc bucurie, stimă de sine înaltă și motiv de mândrie în fața părinților sau colegilor de clasă. Sunt stări și emoții absolut diferite și totul depinde de cât de ridicată este această cifră, care ajunge să fie arhivată în catalog.

Despre prieteni, ceartă şi supărare…

Prietenii sunt cei cu care îţi place să petreci timpul, să te distrezi, să râzi, să glumeşti. Prietenii sunt foarte importaţi şi fără ei uneori îţi pare că viaţa ţi-ar fi foarte plictisitoare şi lipsită de interes. Şi, indiferent de câţi prieteni ai – cinci, zece sau unul – vreai să-ţi împarţi în primul rând cu ei veştile bune şi să împărtăşeşti secretele.

Frații și surorile mai mici

În familia ta a avut loc o schimbare și de acum înainte tu nu mai ești singurul copil în familie. În familia ta a mai apărut un frățior sau o surioară. Pare a fi ceva neobișnuit și necunoscut în același timp. Într-un singur moment ție îți pare că se schimbă multe lucruri. Tot mai multă lume se agită în jurul celui mic, apar noi responsabilități și treburi casnice, dar un alt lucru care te deranjează – îți pare că părinții îți acordă și petrec mai puțin timp cu tine decât până la apariţia celui mic.

Ești supărat și te simți singur? Noi putem încerca să-ți dăm câteva sfaturi și sugestii:

1. Într-o familie toți copiii sunt egali pentru părinții lor. Chiar dacă mai este o soră sau un frate mai mic, pentru mama, tata, bunei sau alți frați tu rămâi la fel de important și scump.