Drepturile copilului și cine poartă responsabilitatea pentru realizarea acestor drepturi

Fiecare copil, indiferent de țara în care acesta trăiește, sau limba pe care o vorbește, are anumite drepturi, stipulate în Convenţia privind Drepturile Copilului.

  • Convenţia privind Drepturile Copilului asigură o lume sigură, în care copiii pot să se dezvolte, pot realiza în totalitate potențialul și pot participa la viața socială.
  • Convenţia privind Drepturile Copilului asigură protecția copilului de riscul de a fi exploatați și supuși violenței.
  • Convenția asigură ca vocea fiecărui copil să fie auzită, chiar dacă copiii nu au dreptul la vot, nu au influiență politică și economică.
  • Convenția protejează copiii de la gândirea multor adulți, care cred că copiii sunt proprietate a părinților lor, iar ei nu sunt capabili să contribuie la dezvoltarea societății.

 

Convenția cu privire la Drepturile Copilului se bazează pe patru principii care trebuie să fie urmate atât de adulți, responsabili pentru punerea în aplicare a acestora, precum și de copiii ce beneficiază de ele.

Non-discriminare

Toţi copiii, fără excepţie, indiferent de rasă, religie, situaţie financiară, de ceea ce cred sau spun, de tipul familiei din care provin, au aceleaşi drepturi (Articolul 2).

Interesul suprem a copilului

Atunci când iau decizii referitoare la copii, instituţiile, organizaţiile, toţi adulţii implicaţi în lucrul cu copiii şi membrii familiilor copiilor trebuie să se gândească în primul rând la ceea ce este mai bine pentru copii şi să acţioneze astfel (Articolul 3).

Supraviețuirea și dezvoltarea

Toţi copiii au dreptul la viaţă. Guvernul trebuie să se asigure că ei supravieţuiesc şi se dezvoltă sănătos în toate aspectele vieţii: fizic, emoţional, mintal, social şi cultural (Articolul 6).

Opinia copilului

Ai dreptul să te implici şi să spui ce crezi atunci când adulţii iau decizii care sunt importante pentru viaţa ta. Opiniile tale trebuie să fie ascultate, acceptate şi luate în serios în familie, la şcoală, în cercul de prieteni, în timpul tău liber sau în orice alt mediu şi situaţie.

Tu poți participa în activităţi care te interesează, pentru care te simţi pregătit(ă) şi ai capacităţi.

Nimeni nu te poate obliga să faci ceea ce nu vrei, de exemplu, să joci un rol într-un spectacol, să ieşi în faţa unei săli şi să reciţi o poezie, să îndeplineşti o sarcină sau un rol impus de către colegi sau adulţi (părinţi, profesori) (Articolul 12).

Mai multe informații despre Convenție, puteți afla accesând link-ul următor: https://www.unicef.org/moldova/CRC_RO.pdf

 

La Telefonul Copilului 116 111

Pot apela copiii de toate vârstele, precum și toți cei care doresc să vorbească despre situația care a avut loc cu un copil sau adolescent.

Apelul este gratuit și confidențial. Tu mereu poți vorbi despre ceea ce te preocupă!