Dreptul la educaţie

“Un copil fără disciplină este un copil care se simte neiubit”.

 Selina Fraiberg

Disciplina copiilor este unul din cele mai sensibile capitole ale muncii unui părinte, deseori este confundată cu pedeapsa. Cu toate acestea, psihologii spun că disciplina este al  doilea dar pe care îl poate primi un copil de la părintele său, deoarece primul este, desigur, iubirea. 

Ce înseamnă totuşi disciplina?

Disciplina înseamnă învăţare, iar acest lucru  nu se întâmplă peste noapte ci necesită multă repetiţie, iar  scopul principal este să-ţi formezi autocontrolul şi limitele. Anume datorită disciplinei, tu o să-ţi formezi propriile standarte de care o să ai  nevoie toată viaţa.

Disciplina înseamnă siguranţă, deoarece doar datorită acesteia vei asimila:

  • autocontrolul, prin intermediul căruia vei înţelege şi  recunoaşte propriile impulsuri, şi emoţii care anume le declanşează, şi cum poţi să te abţii de a răni pe celălalt;
  • să recunoşti propriile sentimente cât şi cauzele apariţiei acestora;
  • să înţelegi ce sentimente are celălalt şi să le respecţi;
  • să-ţi dezvolţi  sentimentul corectutudinii sau să fii motivat pentru a-ţi dezvolta comportamentul corect.

 Disciplina trebuie să te  înveţe să ai abilitatea de a supraveţui. Anume datorită ei, vei fi  recompensat pentru reuşitele tale, iar acest lucru te va face să te diferenţiezi de mulţime.

Ce-ţi dezvăluie disciplina?

Deoarece fiecare părinte are o experienţă de “copil”, o atitudine, o credinţă, deaceea, anume, prin disciplina care ţi-o oferă părintele tău, vei înţelege care sunt credinţele,  visurile, speranţele şi nu în ultimul rând, fricile părintelui tău legat de lumea pentru care te pregăşte.

La fel, prin disciplină, vei înţelege care sunt valorile societăţii noastre, deoarece părintele îi este oarecum frică că “va fi criticat şi pedepsit pentru purtarea urâtă a copilului său”.

Disciplina nu este darul la care părinţii tăi ar aştepta mulţumiri din partea ta, însă vor avea multumirea atunci când tu vei avea  propriul tău copil.

Te invităm să împărtăși cu noi gândurile și trăirile tale la Telefonul Copilului 116 111, care este disponibil 24/24 de ore și este gratuit de pe toate rețelele telefonice din Republica Moldova confidenţial şi anonimm.