Siguranța este în mâinile tale!

Cine trebuie și poate să te ajute!

Copii,

Cunoaștem bine că sunteți foarte dornici de informații și cunoștințe noi. Manifestați un interes deosebit atunci când discutați cu noi la telefon despre ce înseamnă a fi în siguranță și cine vă asigură această siguranță.

Chiar dacă discutăm deseori cu voi despre cine sunt acele persoane la care vă puteți adresa și care sunt obligate să vă ajute, am hotărât să le enumerăm încă o dată pentru voi. Astfel, puteți primi o informație mai amănunțită care v-ar fi de folos vouă sau altor copii pe care îi cunoașteți și pe care îi puteți ajuta.

Ai voștri tot publică fotografii cu voi pe Internet?

Copii, știm că mulți dintre voi aveți un cont pe rețele sociale. Mulți dintre voi aveți și părinți care au conturi pe rețele sociale. Și mulți din acești părinți iubesc să publice fotografii împreună cu voi sau doar cele cu voi. Iată, anume acest subiect l-am discutat la Telefonul Copilului cu Andrei, un adolescent în vârstă de 13 ani.

Mesajul lui Andrei către noi era: „Salut!!! Am obosit să mă tot cert cu părinții mei. Au urâta obișnuință de a mă fotografia și a-mi publica fotografiile pe Facebook la ei. Cel mai enervant este că mai adaugă și niște comentarii acolo. Ceva de genul: „Puiul nostru joacă fotbal!”, „Andrei e supărat azi!”, „Ajutorul părinților!” La început mă etichetau. Desigur, i-am șters din lista mea de contacte. S-au supărat, dar le-a trecut. Publicarea fotografiilor însă continuă. I-am rugat să le înlăture, dar parcă nu aud. Adică ei sunt părinții și fac ce vor cu fotografiile cu mine. De la o vreme încoace am probleme serioase din cauza lor. Colegii de clasă au văzut careva fotografii și comentarii. Au început să râdă de mine și să mă poreclească. Nu știu ce să fac. Îmi vine să le stric computerul acasă.”

Pe scurt, dar important!

Dragii noștri,

Dat fiind faptul că tehnologiile informaționale se dezvoltă cu o rapiditate nemaipomenită, iar computerul, tableta sau telefonul au devenit pentru voi instrumente necesare și utile și, uneori, comunicând cu prietenii în mediul virtual se mai întâmplă să aveți situații neplăcute, am hotărât să scriem astăzi despre cyberbullying, sau, altfel spus, hărțuirea în mediul online.

Selfie, selfie, selfie!!!!

Dragi copii,

O bună majoritate dintre voi aveţi un cont de socializare, unde vă place să comunicaţi cu prietenii, să vă împărtăşiţi gândurile şi să vă faceţi publice pozele.

O ultimă tendinţă a lumii virtuale au devenit acele poze selfie, pe care le faceţi cu atâta uşurinţă şi le plasaţi imediat pentru a fi apreciate de prieteni, dar şi de persoane pe care, probabil, nu le cunoaşteţi deloc.

La părerea voastră, a face poze selfie şi a le plasa este un lucru normal, pe care îl fac chiar şi adulţii. Aveţi dreptate, dar întrebarea noastră ar fi:  De ce faceţi aceasta şi cum vă simţiţi atunci, când pozele voastre frumoase adună un anumit număr de like-uri?

Cineva din voi va răspunde că aceste poze sunt apreciate de prietenii şi admiratorii de pe facebook, odnoklassniki şi instagram. Altcineva va afirma că like-urile îl fac să se simtă admirat şi foarte cool.

Telefonul copilului este mereu alături de tine.

Telefonul Copilului mereu poate fi alături atunci când ai nevoie de un sfat sau ajutor. De -aceea, îți propunem câteva sfaturi care îți pot fi utile în diferite situații. 

E bine ca părinții să știe unde ești, cu cine ești și ce faci!

  • Vrei să rămâi pe noapte la un prieten? Cere permisiunea părinţilor !
  • Dacă ai decis să te întîlneşti cu o persoană necunoscută, numaidecît anunţă pe cineva despre asta sau invită un prieten/o prietenă să meargă cu tine.
  • Atunci când eşti singur pe stradă, stai în zonele luminate !
  • Mergi prin zonele unde sunt mulţi oameni!
  • Traversează strada doar la semafor, pe culoarea verde sau pe la trecerea de pietoni!
  • Dacă simţi ca cineva te urmăreşte, gaseşte un loc sigur (un magazin, o farmacie...) şi cere ajutor unei persoane mature